Kolač sa jajima i tri vrste čokolade je desert koji je najbolje servirati nakon laganog obroka, jer je jakog ukusa i vrlo sladak. Možda ćete želeti da saznate i kako se prave čuveni čupavci, ali punjeni čokoladom. U ovaj kolač idu tri vrste čokolade, bela, crna i mlečna, pa ljubitelji ovog slatkiša neće odoleti takvom desertu. Evo kako se pravi kolač sa jajima i tri vrste čokolade!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
- 250 g čokolade za kuvanje, grubo iseckane
- 4 velika jajeta
- 250 g muskovado šećera
- 250 g smeđeg šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g običnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 100 g komadića bele čokolade
- 50 g komadića mlečne čokolade
- 50 g komadića crne čokolade
Recept za kolač sa jajima i tri vrste čokolade
Zagrejte rernu
Za kolač sa jajima i tri vrste čokolade zagrejte rernu na 170°C. Podmažite i obložite tepsiju papirom za pečenje. U velikom tiganju istopite puter i 250 g čokolade za kuvanje na laganoj vatri. U međuvremenu, u velikoj posudi za mešanje umutite jaja sa šećerom i ekstraktom vanile pomoću metlice. U drugu posudu prosejte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Umutite komadiće tri čokolade
Kada se čokolada i puter istope, ostavite da se malo prohlade, pa umutite metlicom u smesu od jaja. Na kraju umutite mešavinu brašna i komadiće crne čokolade, mlečne čokolade i bele čokolade uz pomoć metalne žice, ostavljajući polovinu komadića bele čokolade.
Pecite kolač
Sipajte testo u pripremljen pleh. Pecite 1 sat, a zatim izvadite iz rerne i pospite komadićima bele čokolade, koje ste prethodno odvojili. Vratite u rernu i pecite 15 minuta ili dok se na vrhu ne stvori korica (čačkalica gurnut u sredinu kolača treba da izađe prekrivena sa nekoliko lepljivih mrvica). Ostavite kolač da se potpuno ohladi u tepsiji, a zatim servirajte. Uživajte u kolaču sa jajima i tri vrste čokolade!
Pročitajte kako se pravi jednostavan rogač kolač od jeftinih sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem