Sastojci:

Za testo:

  • 250 g margarina, isečenog, na sobnoj temperaturi
  • 4 kašike mleka
  • 450 g brašna, prosejanog
  • 100 g kakaoa
  • 2 jajeta
  • 2 žumanca
  • 200 g šećera

Za šam:

  • 300 g šećera
  • 10 belanaca
  • 70 ml vode

Za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 120 ml ulja

Recept za indijanere:

Za ovaj kolač pomešajte brašno, šećer, kakao, jaja, mleko i margarin, pa umesite sve ove sastojke, dok ne dobijete testo. Prekrijte ga folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga ga razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini i pomoću modle prečnika 6 cm vadite krugove. Postavite ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i pecite 10 minuta u rerni koju ste zagrejali na 200 stepeni.

Napravite šam tako što ćete da umutite belanca sa 150 g šećera u čvrsti sneg. Treba da mutite oko 20 minuta. Drugu polovinu šećera ušpinujte sa 25 ml vode u gusti sirup. Taj sirup postepeno dodajte u belanca, dok neprekidno mutite. Pomoću poslastičarskog šprica nanosite šam na koru u tri pritiska. Ostavite kolače u frižideru da se stegnu.

Nakon toga otopite čokoladu sa uljem na laganoj vatri. Kolače prekrijte glazurom. Pre serviranja ih držite u frižidru. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i šarani čizkejk brauni.

Pročitajte i kako se pravi kolač od prosa sa smokvama i orasima

BONUS VIDEO

Instagram/lovevivvv Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa