Sastojci:

Za testo:

  • 200 g mekog putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 žumanceta
  • 1 kašičica esencije vanile
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 250 g brašna
  • 150 g kukuruznog škroba
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli

Za punjenje i dekoraciju:

  • 300 g mlečne karamele (otopiti)
  • 100 g kokosovih pahuljica (opciono)
  • 150 g otopljene crne čokolade (po želji)

Priprema:

Ove argentinskevanilice su savršena kombinacija nežnog testa i bogatog, kremastog karamel punjenja. Umesto tradicionalnog džema, ovde je ključni sastojak karamel, koji daje kolačićima neodoljivu slatkoću i bogatstvo ukusa. Ovaj recept donosi preokret na klasične vanilice i savršen je izbor za ljubitelje karamele i tradicionalnih poslastica.

Saveti:

- Nemojte previše mesiti testo, jer će kolačići postati tvrdi i izgubiti finu teksturu.

- Poštujte vreme hlađenja testa – ovo je ključno za dobijanje nežnih kolačića koji se ne deformišu tokom pečenja.

- Nakon sklapanja, ostavite kolačiće da odstoje nekoliko sati (ili preko noći) kako bi postali mekši i kako bi ukusi bili intenzivniji.

- Čuvajte kolačiće u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

U velikoj činiji, pomešajte omekšali puter sa šećerom u prahu dok ne dobijete kremastu, prozračnu smesu. Dodajte žumanca, esenciju vanile i rendanu limunovu koricu, pa dobro promešajte.

U drugoj činiji, prosejte brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, nežno mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte testo prozirnom folijom i stavite u frižider na 30 minuta kako bi se lakše oblikovalo.

Uključite rernu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini, razvaljajte testo na debljinu od 5 mm. Izrežite diskove prečnika 4-5 cm pomoću čaše.
Stavite diskove na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10-12 minuta, dok ne porumene po ivicama. Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade.

Na polovinu ohlađenih kolačića nanesite obilno karamelu. Pokrijte ih drugim kolačićem i nežno pritisnite da se karamel ravnomerno rasporedi. Za klasičnu verziju, uvaljajte ivice kolačića u kokosove pahuljice. Za čokoladnu verziju, umočite kolačiće u otopljenu crnu čokoladu i ostavite da se stegnu.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kiflice sa džemom Izvor: Kiflice sa džemom