Sastojci:

Za mrvičasti preliv:

  • 3/4 šolje ovsenih pahuljica 
  • 3/4 šolje belog brašna 
  • 3/4 šolje smeđeg šećera 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 3/4 kašičice cimeta u prahu
  • Prstohvat soli
  • 6 kašika putera, otopljenog

Za fil od jagoda:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 2 i po kašike gustina (kukuruznog skroba)
  • 1/3 do 1/2 šolje belog šećera (po ukusu)
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za služenje:

  • Kugla sladoleda od vanile, umućena pavlaka ili vanilin krem

Priprema:

Hrskava, sočna, mirisna – ova slatka pita je pravo prolećno zadovoljstvo koje se sprema lako, a nestaje brzo! Jagode i mrvičasti preliv stvaraju savršen spoj koji će vas naterati da zagrabite još jednu kašiku, pa još jednu.

Savet:

Ne vadite iz rerne prerano – kada fil počne da vri oko ivica, to je znak da je dovoljno zgusnut!

Zagrejte rernu na 180°C. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, cimet i so. Dodajte otopljeni puter i mešajte dok ne dobijete mrvičastu masu.

Operite i očistite jagode. Veće prepolovite, manje ostavite cele. Stavite ih u veliku činiju, pospite gustinom i pažljivo promešajte da se ravnomerno oblože. Dodajte šećer, vodu i vanilu, pa sve dobro sjedinite.

Sipajte jagode u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Preko rasporedite mrvičasti preliv, prstima ga usitnite tako da ostane neravnomerno – to daje šarm. Pecite 30–40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni, a fil ne kipi uz ivice. Ostavite da se malo prohladi pa služite toplo uz kuglu sladoleda ili preliv po želji.

Bonus video

Kako se pravilno peru jagode Izvor: Kako se pravilno peru jagode