Sastojci:
Za mrvičasti preliv:
- 3/4 šolje ovsenih pahuljica
- 3/4 šolje belog brašna
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 3/4 kašičice cimeta u prahu
- Prstohvat soli
- 6 kašika putera, otopljenog
Za fil od jagoda:
- 1 kg zrelih jagoda
- 2 i po kašike gustina (kukuruznog skroba)
- 1/3 do 1/2 šolje belog šećera (po ukusu)
- 2 kašike vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za služenje:
- Kugla sladoleda od vanile, umućena pavlaka ili vanilin krem
Priprema:
Hrskava, sočna, mirisna – ova slatka pita je pravo prolećno zadovoljstvo koje se sprema lako, a nestaje brzo! Jagode i mrvičasti preliv stvaraju savršen spoj koji će vas naterati da zagrabite još jednu kašiku, pa još jednu.
Zagrejte rernu na 180°C. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, cimet i so. Dodajte otopljeni puter i mešajte dok ne dobijete mrvičastu masu.
Operite i očistite jagode. Veće prepolovite, manje ostavite cele. Stavite ih u veliku činiju, pospite gustinom i pažljivo promešajte da se ravnomerno oblože. Dodajte šećer, vodu i vanilu, pa sve dobro sjedinite.
Sipajte jagode u podmazan pleh ili vatrostalnu posudu. Preko rasporedite mrvičasti preliv, prstima ga usitnite tako da ostane neravnomerno – to daje šarm. Pecite 30–40 minuta, dok gornji sloj ne porumeni, a fil ne kipi uz ivice. Ostavite da se malo prohladi pa služite toplo uz kuglu sladoleda ili preliv po želji.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije