Sastojci:
Za mak sloj:
- 150 g maka
- 300 ml vruće vode
- 50 g šećera u prahu
- 50 g putera
- 1 jaje
- 1 kašika pavlake
- 1 prstohvat soli
- 150 g brašna
- 1 kašičica kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
Za beli fil:
- 1 kg svežeg sira (fermentisanog, može i sitni kravlji sir)
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 jajeta
- 1 kašika griza
- 40 g pudinga od vanile
- 150 g omekšalog putera
- Kora 1 limuna
Dodatno za donji sloj:
- 500 g mešavine svežeg sira (ostaviti sa strane)
- 1 kašika griza
Ganaš:
- 85 g čokolade
- 70 g tople pavlake
Priprema:
Ovaj slojeviti kolač sa makom, sirom i čokoladnim ganašom pravi je spoj bogatog ukusa i fine teksture. Priprema zahteva malo vremena, ali rezultat je kremast, sočan i savršen za sve prilike – od nedeljnog ručka do praznične trpeze.
Prelijte mleveni mak sa 300 ml vruće vode, ostavite da nabubri. Dodajte šećer u prahu, puter, jaje, pavlaku, so, pa umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.
Umutite sir sa šećerom, vanilin šećerom i puterom. Dodajte jedno po jedno jaje, griz, puding i limunovu koru. Mutite dok ne dobijete glatku kremastu masu.
U posebnoj činiji pomešajte preostalih 500 g sira sa kašiku griza – to će dati čvrstinu bazi kolača, koja podseća na sloj keksa.
U obložen pleh (20×30 cm) prvo stavite donji sloj od sira i griza, pa pažljivo rasporedite beli kremasti fil. Preko toga ide sloj od maka, poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 50–60 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre glazure.
Zagrejte pavlaku i prelijte preko izlomljene čokolade. Mešajte dok se ne dobije glatka masa. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte kolač.
Bonus video