Sastojci:
- 130 ml vode
- 1 kašičica listića crnog čaja
- 30 g maka
- 250 g višenamenskog brašna
- 130 g šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice fine morske soli
- 2 velika jajeta
- 60 g neslanog putera, rastopljenog
- 60 ml punomasnog mleka
- 2 kašičice narendane limunove kore i 2 kašike svežeg limunovog soka
- 56 g šećera u prahu
- 2 kašičice meda
Recept za mafine sa crnim čajem i makom:
Zagrejte 130 ml vode u malom loncu, 2 do 3 minuta. Sipajte 1/4 vrele vode u posudu srednje veličine i bacite preostalu vodu. Umešajte listove crnog čaja u vodu i ostavite da odstoje poklopljeni 5 minuta. Procedite čaj kroz mrežicu i vratite šerpu, a listove bacite. Odmerite 1 kašiku natopljenog čaja i ostavite sa strane. Umešajte mak u preostalom čaju i ostavite ga potopljenog na sobnoj temperaturi dok se malo ne zgusne, najmanje 30 minuta ili do 12 sati.
Zagrejte rernu na 160 ° C. Obložite pleh za mafine sa 12 rupa papirnim čašama i stavite na stranu. U srednjoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umutite jaja, puter, mleko i limunovu koricu i sok u velikoj posudi dok smesa ne postane glatka. Dodajte otprilike jednu trećinu mešavine brašna u mešavinu putera; promešajte lopaticom. Ponovite postupak sa još jednom trećinom mešavine brašna. Dodajte poslednju jednu trećinu mešavine brašna i natopljeno seme maka sa preostalom tečnošću za namakanje u testo i dobro izmešajte da se sjedini.
Stavite testo u pripremljenu tepsiju za mafine. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne postanu zlatno braon boje, 15 do 18 minuta. Pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi u plehu na rešetki, oko 30 minuta. U maloj činiji pomešajte šećer u prahu, med i rezervisanu 1 kašiku čaja, dok smesa ne postane glatka. Prelijte mafine i ostavite da odstoje 10 minuta pre serviranja.
Mafini su kolači koje lako možete da prilagođavate, kada su sastojci u pitanju. Ukoliko ih volite, možda ćete želeti da napravite i mafine sa kakaom i kafom.
Pročitajte kako se prave jogurt mafini sa čokoladnom glazurom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem