Krofne svi volimo, one nas podsećaju na detinjstvo. Tada smo ih obično jeli za doručak uz šolju mleka. Ali su se obično pržile u dubokom ulju. Sada krofne možete napraviti i bez ulja zapečene u rerni, i jesti ih bez griže savesti. Nafilujte ih po želji i uživajte.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 350 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 2 kašike ulja
  • malo korice limuna

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati šećer, mleko, koricu limuna, brašno, so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da testo poraste oko 30 min. na sobnoj temperaturi. Razviti testo 1 cm. i vaditi čašom ili kalupom za krofne male krofnice. Potom izvaditi manjim kalupom ili rakijskom čašom krofne, pa te okolne krugove stavljati na one prethodno izvađene.

U sredinu staviti po želji slatki ili slani nadev. Pokriti da malo odmore pa ih premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja. Peći na 200 stepeni 35-40 minuta.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja