Kada vam ponestane hleba, umesto da idete u radnju napravite sami. Domaće testo je uvek ukusne od kupovnog, a raduje vas i činjenica kako ste uspeli da napravite savršeno pecivo. Za ovaj recept vam nije potrebna rerna, već samo umesite testo i ispecite u tiganju.
Savršen ukus i brza priprema lepinja zadovoljiće i one probirljive. Možete je služiti sa kajmakom, suhomesnatim proizvodima i paradajzom.
Sastojci:
- 550 g mekog brašna
- 1-2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 20 g svežeg kvasca (ili 5 g suvog)
- 180 ml tople vode
- 180 ml jogurta
- 1 kašike ulja (može maslinovo)
- maslinovo ulje ili maslac za premazivanje
Priprema:
Kvasac pomešajte sa kašičicom šećera i brašna, malo tople vode i ostavite da nadođe. U tu smesu dodajte polovinu prosejanog brašna, so, ostatak tople vode, jogurt i ulje. Mesite testo, postepeno dodajući ostatak brašna. Umesite glatko testo. Oblikujte ga u lopticu. Premažite sa malo ulja i ostavite pokrivenog, u toploj prostoriji oko 60 minuta. Nadošlo testo podelite na osam delova i oblikujte jufke (loptice).
Ostavite ih pokrivene, na pobrašnejnoj radnoj površini 10 minuta. Potom svaku jufku istanjite što tanje. Ostavite ih 5 minuta da miruju. Teflonski tiganj premažite sa malo ulja i dobro zagrejte. Ubacite istanjenu jufku i pecite sa donje strane dok se ne pojave mehurići. Potom je okrenite na drugu stranu i sačekajte da se oblikuje balon. Zatim je ponovo okrenite da se i druga strana ispeče. Na isti način ispecite i preostale lepinje. Pečene lepinje dok su još vruće premažite sa puterom ili maslinovim ulje.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: cooking.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem