Profesionalni pekari mogu da naprave najdivnije testo, ali sada ako pratite ovaj recept dobićete najmeški hleb ikada. Svi će hvaliti vaše kulinarske sposobnosti. Uložite samo malo truda i obradovaćete porodicu sa hlebom koji se topi u ustima.
Možete ga služiti za doručak, ručak ili večeru. A ako služite za doručak ili večeru možete da mažete sa domaćom nutelom, kajmakom, džemom ili nečim po vašem izboru.
Sastojci:
- 115 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 180 ml mleka
- 2 kašičice kvasca
- 355 g brašna
- 30 g slanog putera
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
Pomešajte kondezovano mleko i mleko i dodajte kvasac. Dobro promešajte, pa dodajte brašno i prvo špatuolom promešajte, pa umesite testo. Kada dobijete polu glatko testo dodajte puter i so, pa mesite dok ne postane skroz glatko. Pokrijte i ostavite 3 minuta, pa mesite još 5 minuta. Ponovo pokrijte i ostavite sat vremena. Kratko premesite i podelite na 9 delova. Oblikujte loptice, pa pokrijte i ostavite 10 minuta. Rastanjite testo da izbacite vazduh, a zatim napravite valjak, opet rastanjite i napravite trougao, pa urolajte da dobijete oblik kiflice. Ređajte u pleh koji ste premazali puterom. Pokrijte i ostavite još sat vremena. Premažite mlekom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25 minuta. Pomešajte 1 kašiku maslaca i 1 kašičicu meda, pa premažite hleb dok je još vruć.
Napomene:
Ako kondezovano mleko nije zaslađeno dodajte 25 g šećera.
Kako bi vam hleb uspeo pridržavajte se tačnih mera.
Ako se testo malo zalepi, nije potrebno dodavati brašno, samo namažite malo maslaca na obe ruke.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem