Hladniji dani sa sobom donose različite recepte. Obično više vremena provodimo kod kuće pa možemo i da napravimo popularna jela na kašiku poput pasulja, graška ili gulaša. Oni se spremaju jednostavno, a voli ih cela porodica. Danas je pred vama recept za čorbast grašak bez mesa, a vi ukoliko ne možete bez njega, dodajte ili ispržite šnicle posebno.

Sastojci:

  • 600 g mladog graška
  • 300 g šargarepe
  • 1 glavica luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 1 veza mirođije
  • 2 kašike ulja
  • 1 l juneće supe (može i vode)
  • mešavina začina, biber

Priprema:

Luk i šargarepu iseći na kockice, a mirođiju iseckati sitno. Na malo ulja propržiti luk, dodati šargarepu, pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok šargarepa ne omekša. U omekšalu šargarepu dodati grašak, pa nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe.

Kada grašak i šargarepa omekšaju, dodati mirođiju, mlevenu papriku i začiniti po ukusu. Brašno razmutiti sa malo vode i umešati u varivo pred kraj kuvanja. Zatim nastaviti sa kuvanjem uz povremeno mešanje dok se ne dobije željena gustina.