Sirup od limuna je okrepljujuće piće koje se često pravi za zimnicu da nas osveži tokom tmurnih, zimskih dana. Za pripremu ovog napitka nabavite zdrave plodove bez tragova oštećenja i čvrste limunove koji su teški i bez zelene boje na kori. Zelena boja ukazuje da nije dovoljno zreo, a takav limun sadži znatno manje soka i vitamina.

Domaći sirup je uvek najbolji, jer tačno znate koje sastojke sadrži, a priprema po ovom receptu je veoma laka.

Sastojci:

  • 1 kg limuna
  • 3 l vode
  • 3 kesice limuntusa
  • 2 kg šećera

Priprema:

Limun dobro operite, a najbolje bi bilo da ga potopite u rastvor vode i sode bikarbone i da ostavite tako oko sat vremena. Nakon toga limun isecite na krupnije kriške sa sve korom, pa ga sameljite u blenderu ili izgnječite štapnim mikserom. Preručite ga u dublju šerpu, dodajte vodu i limuntus, poklopite i ostavite tako da stoji 24 sata. Odstajalu smesu procedite kroz gazu, pa u dobijeni sok dodajte šećer. Mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dobijeni sirup ulijte u prethodno sterilisane flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Povremeno protresite sadržaj ukoliko se na dnu pojavio talog. Otvorenu flašu čuvajte u frižideru. Za pripremu sipajte u čašu malo sirupa, pa ga razblažite sa vodom.

Izvor: Stvar ukusa