Sastojci:
- 800 g višanja, bez koštica
- 130 ml rakije
- 60 ml votke
- 130 ml vode
- 130 g šećera
Recept za domaći liker od višnje:
Za liker stavite višnje bez koštica u staklenu teglu koja se može zatvoriti i umutite ih drvenom kašikom da puste sok. Iscedite sok u malu šerpu i stavite na stranu. Dodajte rakiju i votku u teglu sa promešanim višnjama. Zatvorite i protresite teglu. Ostavite mešavinu višanja da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi, protresite svakih nekoliko dana. Čuvajte ih od direktne sunčeve svetlosti.
U međuvremenu dodajte šećer i vodu u šerpu sa sačuvanim sokom od višanja. Pustite da proključa na jakoj vatri i kuvajte, često mešajući, dok se šećer ne rastvori. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sipajte u posebnu teglu, poklopite i stavite u frižider. Nakon što prođe nedelju dana, dodajte ohlađeni sirup u teglu sa mešanom mešavinom višanja, protresite da se sjedini i ostavite da odstoji još 2 do 5 dana. Procedite sadržaj tegle kroz finu mrežicu obloženu gazom u sterilizovanu staklenu teglu ili flašu. Čuvajte u frižideru do 3 meseca.
Liker možete da pripremite od bilo kog voća, ali iskoristite sezonu višanja. Ako volite slatka pića, možda žete želeti da napravite i domaći liker od jagoda.
Pročitajte i predratni recept za liker od kajsije
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus