Crni luk se koristi u pripremi mnogih jela, a takođe možete da spremate i neke od čuvenih specijaliteta kao što je sogan dolma ili onion rings. Crni luk je takođe neizostavan kada roštiljate jer je meso ukusnije sa njim, a ako želite da isprobate i nešto drugačije ovaj put grilujte i crni luk, pa ga prelijte aromatičinim prelivom.
Sastojci:
- 4 velika crvena luka
- maslinovo ulje
- 80 g oraha
- 10 listova žalfije
- 1 kašika meda
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike ključale vode
- 1 kašičica tucane paprike
- 15 g nane
Recept za grilovani crni luk:
Grilujte luk
Prepolovite crveni luk kroz jezgro, držeći ljuske. Izrezane strane premažite uljem i stavite na vreli roštilj sa presečenom stranom nadole. Grilujte oko 12 minuta dok ne postane crn i skoro ugljenisan, a zatim okrenite i ostavite još 5 minuta. Izvadite na tanjir da se ohlade.
Napravite preliv
Napravite preliv dok čekate. Orahe pecite na vatri oko 8 minuta u suvom tiganju, povremeno mešajući. Malo ih izgnječite i pomešajte sa žalfijom, medom, sirćetom, vodom, maslinovim uljem (3 kašike, tucanom paprikom, pa posolite i pobiberite.
Servirajte luk
Ohlađene polovine luka izlomite na latice, odbacite spoljašnju ljusku. Postavite latice sa ugljenisanim ivicama nagore na veliki tanjir za serviranje. Neposredno pre serviranja, tanko iseckajte listove nane i umešajte u preliv. Prelijte preko luka i servirajte.
Pročitajte i ovo: Kako se sprema pohovani crni luk
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus