Crni luk se koristi u pripremi mnogih jela, a takođe možete da spremate i neke od čuvenih specijaliteta kao što je sogan dolma ili onion rings. Crni luk je takođe neizostavan kada roštiljate jer je meso ukusnije sa njim, a ako želite da isprobate i nešto drugačije ovaj put grilujte i crni luk, pa ga prelijte aromatičinim prelivom.

Sastojci:

  • 4 velika crvena luka 
  • maslinovo ulje
  • 80 g oraha
  • 10 listova žalfije
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike ključale vode
  • 1 kašičica tucane paprike
  • 15 g nane 

Recept za grilovani crni luk:

13:06
Korak 1

Grilujte luk

Prepolovite crveni luk kroz jezgro, držeći ljuske. Izrezane strane premažite uljem i stavite na vreli roštilj sa presečenom stranom nadole. Grilujte oko 12 minuta dok ne postane crn i skoro ugljenisan, a zatim okrenite i ostavite još 5 minuta. Izvadite na tanjir da se ohlade.

13:08
Korak 2

Napravite preliv

Napravite preliv dok čekate. Orahe pecite na vatri oko 8 minuta u suvom tiganju, povremeno mešajući. Malo ih izgnječite i pomešajte sa žalfijom, medom, sirćetom, vodom, maslinovim uljem (3 kašike, tucanom paprikom, pa posolite i pobiberite. 

13:08
Korak 3

Servirajte luk 

Ohlađene polovine luka izlomite na latice, odbacite spoljašnju ljusku. Postavite latice sa ugljenisanim ivicama nagore na veliki tanjir za serviranje. Neposredno pre serviranja, tanko iseckajte listove nane i umešajte u preliv. Prelijte preko luka i servirajte. 

Pročitajte i ovo: Kako se sprema pohovani crni luk

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow  Pečeni crni luk

StvarUkusa/S.B.