Kada spremate roštilj za Prvi maj meso je nezaobilazno, ali pored njega možete da grilujete i povrće, kao i hleb. Ako želite da spremite ukusan prvomajski ručak, mi vam predlažemo i da isprobate recept Džejmija Olivera za grilovano povrće. Povrće dobro začinite, pa ga spremite sa pšenicom i grilovanom fetom. Ovako prirpemljeno povrće možete da služite kao prilog ili kao glavno jelo.
Sastojci:
- svež origano
- 1/2 veze svežeg peršuna
- 2 crvena luka
- 1 veliki patlidžan
- 150 g feta sira
- maslinovo ulje
- 3 tikvice
- 2 šake mešanog paradajza
- 1 glavica belog luka
- 50 g pistaća
- Za pšenicu:
- 250 g pšenice
- 1 šaka sveže nane
- 1 veza svežeg peršuna
- 1/2 krastavca
- 1 limun
Pripremite pšenicu
Pšenicu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, a zatim isperite i ocedite. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Kada se ohladi dodajte seckanu nanu, peršun i krastavac, dobro iscedite limunov sok i posolite i pobiberite, pa promešajte.
Pripremite fetu
Dodajte fetu u malu činiju i pomešajte sa malo seckanog origana, malo maslinovog ulja i prstohvatom morske soli i crnog bibera. Ostavite sa strane da se marinira dok pripremate ostatak jela.
Grilujte povrće
Isecite patlidžan po dužini, pa izbockajte viljuškom. Tikvice takođe isecite po dužini. Ceo crni i beli luk izgrilujte, kao i paradajz i patlidžan i tikvice. Kada se ohladi isecite na kockice, sem belog luka, paštetu od njega samo istisnite u posudu. Posolite i sipajte malo maslinovog ulja, pa promešajte.
Grilujte fetu
Fetu prebacite na roštilj i grilujte 3 minuta. Zatim je okrenite i grilujte još 2 minuta. Pistaće sitno iseckajte i dobro propržite u vrućem tiganju.
Posložite sastojke
Preko pšenice stavite povrće, fetu i pistaće i pokapajte sa malo maslinovog ulja. Služite!
Pročitajte i ovo: Kako se griluje povrće
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem