Kada spremate roštilj za Prvi maj meso je nezaobilazno, ali pored njega možete da grilujete i povrće, kao i hleb. Ako želite da spremite ukusan prvomajski ručak, mi vam predlažemo i da isprobate recept Džejmija Olivera za grilovano povrće. Povrće dobro začinite, pa ga spremite sa pšenicom i grilovanom fetom. Ovako prirpemljeno povrće možete da služite kao prilog ili kao glavno jelo. 

Sastojci:

  • svež origano
  • 1/2 veze svežeg peršuna 
  • 2 crvena luka
  • 1 veliki patlidžan
  • 150 g feta sira
  • maslinovo ulje
  • 3 tikvice 
  • 2 šake mešanog paradajza
  • 1 glavica belog luka
  • 50 g pistaća
  • Za pšenicu:
  • 250 g pšenice
  • 1 šaka sveže nane
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1/2 krastavca
  • 1 limun
10:51
Korak 1

Pripremite pšenicu

Pšenicu skuvajte prema uputstvu na pakovanju, a zatim isperite i ocedite. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Kada se ohladi dodajte seckanu nanu, peršun i krastavac, dobro iscedite limunov sok i posolite i pobiberite, pa promešajte. 

10:51
Korak 2

Pripremite fetu 

Dodajte fetu u malu činiju i pomešajte sa malo seckanog origana, malo maslinovog ulja i prstohvatom morske soli i crnog bibera. Ostavite sa strane da se marinira dok pripremate ostatak jela.

10:51
Korak 3

Grilujte povrće 

Isecite patlidžan po dužini, pa izbockajte viljuškom. Tikvice takođe isecite po dužini. Ceo crni i beli luk izgrilujte, kao i paradajz i patlidžan i tikvice. Kada se ohladi isecite na kockice, sem belog luka, paštetu od njega samo istisnite u posudu. Posolite i sipajte malo maslinovog ulja, pa promešajte. 

10:51
Korak 4

Grilujte fetu

Fetu prebacite na roštilj i grilujte 3 minuta. Zatim je okrenite i grilujte još 2 minuta. Pistaće sitno iseckajte i dobro propržite u vrućem tiganju. 

11:20
Korak 5

Posložite sastojke

Preko pšenice stavite povrće, fetu i pistaće i pokapajte sa malo maslinovog ulja. Služite!

Pročitajte i ovo: Kako se griluje povrće

BONUS VIDEO:

Instagram/healthfitnessguide_ Posna salata sa povrćem

StvarUkusa/S.B.