Najpoznatiji kolač sa piškotama je tiramisu, a sada možete da isprobate i ovaj sa čokoladnim piškotama i fantastičnim filom. Ovaj čuveni keks možete da napravite sami, ne morate da kupujete, a kako bi piškote bile čokoladne, umočite ih u mleko u koje ste dodali kakao. Fil se prvi od mleka, bele čokolade i naravno putera kako bi imao kremastu strukturu. Uživaćete u svakom zalogaju, a odličan je kao vežba za početnike jer ne postoji šansa da vam ne uspe. 

Sastojci:

  • 300 g piškota 
  • 300 ml mleka 
  • 30 kakaoa 

Za fil:

  • 2 jajeta 
  • 175 g šećera 
  • 125 g brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 500 ml mleka 
  • 200 g putera 
  • 100 g bele čokolade 
  • 250 ml slatke pavlake 

Priprema:

Mleko pomešajte sa kakaom, kuvajte dok ne krene da ključa, pa umočite piškote. Kalup dimenzija 13x28 cm obložite providnom folijom i poređajte piškote po dnu i ivici. U mleko dodajte vanilu, šećer, jaja i promešajte. Zatim sipajte brašno i sjedinite. Kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne, pa dodajte belu čokoladu. Promešajte dok se ne istopi. Ohladite fil na sobnoj temperaturi, pa dodajte puter i umutite. Sipajte fil u kalup, pa stavite u frižider na sat vremena. Umočite piškote u mleko sa kakaom i stavite na vrh. Zatvorite providnom folijom i stavite u frižider na još sat vremena. Premažite ceo kolač sa umućenom slatkom pavlakom. 

Izvor: Stvar ukusa