Parfe je nastao u Francuskoj i pravi se prokuvavanjem pavlake, jaja, šećera i sirupa. Amerikanci imaju svoju verziju koja je dosta jednostavnija. Ona se sastoji od slojeva koji se razlikuju u zavisnosti od toga šta ćete dodati. Najstariji poznati recept datira iz 1892.

U nastavku teksta možete da pročitate recept za američku verziju. Kod njih je bitno da parfe uvek sadrži fil od jogurta i piškote ili mekani biskvit (nalik patišpanju), a voće možete da dodajete po želji, kao što i granule možete da zamenite orasima. 

Služi se u staklenoj čaši koja se sužava ili u čaši za martini ili nekoj staklenoj posudi sličnog izgleda.

Sastojci: 

  • grčki jogurt
  • grožđe 
  • pahuljice 
  • 2 manje jabuke 
  • 1 pakovanje piškota
  • kokos listići 
  • trešnje
  • 2 male banane
  • 1 kašika meda

Priprema:

Grčki jogurt pomešajte sa medom i malo vode i dobro sjedinite da dobijte glatku smesu. Isecite grožđe i trešnje na polovine. Jabuke iseckajte na kockice, a banane na kolutove. U veću činiju sipajte pahuljice, pa preko jogurt fil. Po ivici poređajte piškote u dva reda. Sipajte preko fila još pahiljica, a zatim još fila. Poređajte jabuke, kokos čips, grožđe i banane. Opet prelijet jogurt filom. Preko poređajte trešnje, još malo jabuka, zatim prelijte jogurt filom i pospite pahuljicama. Ako vam je ostalo još malo trešanja pobacajte preko i sipajte malo meda, kao i kokos čipsa . 

Izvor: Stvar ukusa