Boem kocke sa orasima su savršene sa proslave, a završni sloj je od čokolade. Ukoliko volite orahe možda ćete želeti da napravite i neodoljive sitne kolače sa plazmom i mlevenim orasima. Evo i kako da napravite tradicionalne boem kocke.
Sastojci:
Za kore
- 11 belanaca
- 190 g šećera
- 210 g mlevenih oraha
- 110 g čokolade u prahu
- 110 g brašna
Za krem
- 510 ml mleka
- 11 žumanaca
- 90 g brašna
- 190 g šećera
- 210 g putera na sobnoj temepraturi
Za glazuru
- 210 g čokolade za kuvanje
- 4,5 kašike ulja
- 4,5 kašike mleka
Recept za boem kocke sa orasima
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok sneg ne postane čvrst. Ubacite mlevene orahe, brašno i prosejanu čokoladu u prahu. Izmešajte metlicom. Smesu podelite na četiri jednaka dela i od toga pecite kore. Pecite na 180 stepeni 10 minuta svaku koru. Kada je kora pečena ostavite je da se ohladi.
Napravite krem tako što ćete da stavite u činiju brašno, šećer, i polovinu mleka. Izmešajte tako da nema grudvica. Ubacite žumanca, pa opet izmešajte. Ostatak mleka stavite da se kuva i kada provri stavite na stranu i sipajte smesu sa žumancima. Vratite da se kuva i mešajte dok ne skuvate krem. Kada ga skuvate prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se ohladi. Izlupajte puter, u njega ubacite krem i izradite mikserom.
Krem podelite na tri jednaka dela. Koru stavite na pleh, skinite papir za pečenje i nanesite prvu trećinu krema. Dobro izravnajte i tako slažite ostatak kora i krema dok ne potrošite sve. Napravite čokoladnu glazuru pa je prelijte po kolaču. Kolač ohladite preko noći u frižideru i uživajte.
Pročitajte kako se prave dvobojne oblande
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu