Boem kocke sa orasima su savršene sa proslave, a završni sloj je od čokolade. Ukoliko volite orahe možda ćete želeti da napravite i neodoljive sitne kolače sa plazmom i mlevenim orasima. Evo i kako da napravite tradicionalne boem kocke.
Sastojci:
Za kore
- 11 belanaca
- 190 g šećera
- 210 g mlevenih oraha
- 110 g čokolade u prahu
- 110 g brašna
Za krem
- 510 ml mleka
- 11 žumanaca
- 90 g brašna
- 190 g šećera
- 210 g putera na sobnoj temepraturi
Za glazuru
- 210 g čokolade za kuvanje
- 4,5 kašike ulja
- 4,5 kašike mleka
Recept za boem kocke sa orasima
Umutite belanca u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i mutite dok sneg ne postane čvrst. Ubacite mlevene orahe, brašno i prosejanu čokoladu u prahu. Izmešajte metlicom. Smesu podelite na četiri jednaka dela i od toga pecite kore. Pecite na 180 stepeni 10 minuta svaku koru. Kada je kora pečena ostavite je da se ohladi.
Napravite krem tako što ćete da stavite u činiju brašno, šećer, i polovinu mleka. Izmešajte tako da nema grudvica. Ubacite žumanca, pa opet izmešajte. Ostatak mleka stavite da se kuva i kada provri stavite na stranu i sipajte smesu sa žumancima. Vratite da se kuva i mešajte dok ne skuvate krem. Kada ga skuvate prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se ohladi. Izlupajte puter, u njega ubacite krem i izradite mikserom.
Krem podelite na tri jednaka dela. Koru stavite na pleh, skinite papir za pečenje i nanesite prvu trećinu krema. Dobro izravnajte i tako slažite ostatak kora i krema dok ne potrošite sve. Napravite čokoladnu glazuru pa je prelijte po kolaču. Kolač ohladite preko noći u frižideru i uživajte.
Pročitajte kako se prave dvobojne oblande
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak