Sastojci:

Za patišpanj:

  • 300 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 3 kašike kakao praha.
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za krem:

  • 1 l mleka
  • 250 g putera
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 10 g vanilinog šećera

Za fil:

  • 4 banane
  • 1/2 limuna
Zašto je važno da konzumiramo kakao?

Kakao sadrži flavaonoide, koji su značajni za očuvanje kognitivnih sposobnosti. Sadrži i magnezijum. Kakao se preporučuje osobama koje imaju probleme sa krvnom slikom, manjkom gvožđa i anemijom.

Recept za čokoladni kolač sa bananama:

Kako biste napravili kolač, brašno prosejte u činiju, kao i 3 kašike kakaoa. Dodajte 2 kašičice praška za pecivo i sve pomešajte. Razbijte 4 jajeta u posebnu posudu. Počnite da ih mutite mikserom i postepeno dodajte 200 g šećera. Mutite jaja sa šećerom oko 3 minuta dok se ne stvori gusta pena.

U ovu masu sipajte 250 ml mleka i 120 ml ulja. Sve kratko umutite. U to sipajte mešavinu brašna. Mešajte sve dok ne postane glatko. Gotovo testo sipajte u kalup čije je dno prekriveno papirom za pečenje. Koristite kalup veličine 26 x39 cm. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite u režimu gore + dole oko 35 minuta. Ostavite da se patišpanj ohladi pa napravite krem.

Dok se biskvit hladi pripremite krem. Sipajte 1 litar mleka u šerpu. Dodajte 120 g šećera, 10 g vanilinog šećera i 100 g brašna. Sve mešajte žicom, dok ne postane glatko. Stavite lonac na šporet. Krem kuvajte uz stalno mešanje, prvo na srednjoj vatri, pa na laganoj vatri. Kada se krem zgusne i provri, kuvajte još 1 minut. Ostavite da se potpuno ohladi. Tokom hlađenja povremeno mešajte da se ne stvori korica odozgo, ili možete da poklopite. Kada se ovaj deo krema ohladi, nastavite dalje sa pripremom. U činiju stavite 200 g mekog putera. Mutite 1-2 minuta dok ne pobeli. U malim porcijama dodajte kremu u puter, svaki put mutite mikserom.

Isecite trećinu biskvita vodoravno i iseckajte u mrvice. Od ukupne mase pripremljenog krema, uzmite oko 3-4 kašike. Stavite u vreću za pecivo za dekoraciju. Vratite dno patišpanja u kalup u kom se pekao. Polovinu krema iz posude stavite na biskvit i ravnomerno rasporedite po celoj površini. 3-4 banane, u zavisnosti od veličine, isecite na krugove. Stavite narezane banane u činiju. Prelijte ih limunovim sokom i promešajte da ne potamne. Na krem po celoj površini stavite pripremljene kriške banane.

Preko njih stavite preostali krem. Ravnomerno ga rasporedite preko banana. Na krem stavite izmrvljeni patišpanj. Ravnomerno rasporedite mrvice i malo ih nabijte kašikom. Stavite sve u frižider da se stegne 1 sat. Nakon toga isecite kolač i ukrasite kremom koji ste izdvojili. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čokoladni puding kolač koji se topi u ustima.

Pročitajte kako se pravi sočni kolač sa aromom pomorandže

BONUS VIDEO

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom Izvor: Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom

StvarUkusa