Sastojci:

Suvi sastojci:

  • 150 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 g gustina
  • 45 g kokosovog brašna
  • 150 g šećera

Vlažni sastojci:

  • 2 jajeta
  • 110 g putera, omekšalog
  • 120 ml kokosovog mleka 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za premaz i dekoraciju:

  • 200 g pistać krema
  • Šaka usitnjenih pistaća
  • 90 g rendanog kokosa 

Priprema:

Ovaj kolač je prava letnja poslastica – lagan, mirisan i neodoljivo kremast. Spoj kokosa i pistaća pruža savršenu ravnotežu između slatkoće i orašaste svežine. Osim što je jednostavan za pripremu, izgleda i veoma elegantno, pa je odličan i za posluženje kada imate goste. Kokosovo mleko i pistać krem daju mu sočnost i pun ukus, dok kokosovo brašno i rendani kokos dodaju bogatu teksturu.

Savet:

Za još bolji efekat, pistać krem lagano zagrejte pre mazanja, kako bi se lakše razmazivao po toplom kolaču. Ako ne možete da pronađete gotov pistać krem, možete koristiti i namaz od badema ili bele čokolade sa malo mlevenih pistaća.

U veću činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, gustin, kokosovo brašno i šećer. Dobro promešajte suve sastojke. Dodajte jaja, omekšali puter, kokosovo mleko i ekstrakt vanile. Mutite sve zajedno mikserom na niskoj brzini oko 30 sekundi.

Ponovo promešajte pa nastavite da mutite još 30 sekundi dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u pleh dimenzija 20x20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista.

Na još topli kolač napravite rupice viljuškom ili štapićem. Premažite pistać kremom, pa pospite rendanim kokosom i usitnjenim pistaćima. Poslužite toplo ili hladno, po želji.

Bonus video

00:14
Kokos kolač Izvor: TikTok/candy_healthy