Burek je omiljena pita, a sada je napravite sa sirom. Ne treba vam puno vremena, ali ni sastojaka. Jeftina i ukusna može da se služi za doručak ili večeru. Gotove kore možete da zamenite i domaćim, a pročitajte i kako da jednostavno operete pleh.
Pored bureka, u nastavku teksta, možete da pronađete recepte za mafine sa sirom i fantastičnu prelivenu pitu.
BUREK PITA SA SIROM
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g sitnog sira (ili 250 g fete)
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 150 ml kisele vode
Priprema:
Umutite jaja i so. Dodajte ulje, jogurt, kiselu vodu i sir, pa mešajte dok se ne sjedini. Okrugli pleh nauljite, pa stavite dve kore tako što ćete ih ukrstiti, a krajevi neka vam vire iz tepsije. Premažite filom, pa 2-3 kore iscepkajte na veće delove i stavite preko. Tako radite dok ne utrošite sastojke, ali ostavite 1-2 kore da prekrijete burek. Preko tih kora prebacite ove koje vire iz tepsije, pa premažite sa malo ulja i vode. Izbockajte viljuškom kako bi sve kore upile. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 30 minuta. Pečenu pitu okrenite i po potrebi zapecite dok ne porumeni. Sačekajte par minuta da se prohladi, pa je isecite i poslužite.
MAFINI SA SIROM OD GOTOVIH KORA
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 500 g sira
- 2 jajeta
- 2 kašike griza
- 200 ml jogurta
- 70-100 ml ulja
- 100 ml kisele vode ili obicne vode
- 1 kašičica praska za pecivo
- susam
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte sir, griz, ulje, jogurt, prašak za pecivo i kiselu vodu, pa sjedinite. Zatim iseckajte kore na trake, pa i njih dodajte. Sipajte smesu u naljen kalup za mafine ili u nauljenu tepsiju, pospite susamom i pecite na 230°C oko 30 minuta.
PRELIVENA PITA
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 2 jajeta
- 500 g sitnog sira
- 200 ml jogurta
- 200 ml vode
- 80 -100 ml ulja
- 2 kašike griza
Priprema:
Jogurt, ulje i vodu pomešajte i posolite. Dodajte jaje i griz i sve sjedinite. Sir pomešajte sa drugim jajetom. Pa stavite 2 kore jednu na drugu i premažite ih smesom od sira po ivici i urolajte. Tako radite dok ne utrošite sastojke. Ređajte u nauljen pleh. Prelijte smesom od jogurta i ostavite da upije nekih 10-ak minuta. Pecite na 230°C oko 30-40 minuta. Ukoliko pita ranije porumeni prekrijte folijom i nastavite sa pečenjem.
Izvor: Cooking
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem