Ako volite krofne, uštipke ili mekike ovo testo je nešto između tih savršenih peciva. Testo mekano kao duša, pa još punjeno orasima spada među najbolja slatka testa. Baka Jelin specijalitet koji će vam uspeti iz prve jer se testo prilično jednostavno mesi. Umesto oraha možete da koristite neki namaz kao što je domaći džem ili eurokrem.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 10 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 400-450 g brašna
- 2 kašike ulja
- 100 g mlevenih oraha
- šećer po želji
- 50 g suvog grožđa
Priprema:
U malo vode izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite da se aktivira. Sipajte preostal vodu, ulje i postepeno dodajte brašno dok ne umesite glatko testo. Ostavite pokriveno da naraste oko pola sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo okglagijom oko 1 cm debljine, pa isecite pravougaonike. U orahe dodajte šećer, suvo grožđe i malo soka. Suvo grožđe nije obavezno. Kašičicom sipajte smesu na sredinu pravougaonika, pa preklopite i dobro pritisnite. Ređajte u podmazan pleh, pa pokrijte i ostavite da odmore još nekih 20 minuta. Pržite u dubokom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi višak masnoće. Možete da pospete vanilin šećerom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem