Domaći kroasani sa sirom se prave sa sitnim sirom, ali vi možete da se opredelite i za neku drugu vrstu sira. Ako ste ljubitelji domaćih kiflica i kroasana možda ćete želeti da isprobate i recept za najmekše domaće kroasane. A evo i kako da napravite domaće kroasane sa sirom.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 300 ml mleka
- 200 ml vode
- 150 ml jogurta
- 85 ml ulja
- 2,5 kašičice soli
- 1 kašika šećera
- 1 kocka svežeg kvasca
- 3 jajeta
- 250 g maslaca, za premazivanje testa
Za fil:
- 600 g sitnog belog sira
Za premazivanje kroasana
- 3 kašike mleka
- 3 žumanceta
Recept za domaće kroasane sa sirom
Zamesite testo
Za kroasane sa sirom napravite toplu mešavinu mleka i vode i u nju dodajte šećer, izmrvite kvasac i zatim promešajte i ostavite da odstoji. U jednoj činiji pomešajte brašno i so. Doadjte jogurt, ulje, jaja i kvasac koji ste prethodno pripremili. Od toga zamesite testo i potom ga prebacite na pobrašnjenu površinu, kako biste napravili loptu i vratili je u pobrašnjenu činiju. Činiju prekrijte providnom folijom i krpom i ostavite da se digne.
Pravite kroasane i punite ih sirom
Kada testo naraste podelite ga na dva jednaka dela. Jedan deo ostavite u činiji i pokrijte krpom. Drugi deo izdužite u valjkasti oblik i podelite na osam jednakih delova. Od svakog dela napravite jufkicu i poređajte na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte jufkice oklagijom u krugove i premažite ih omekšanim maslacem. Od svih komada testa napravite jedan veliki komad testa. Isecite testo na trouglove i svaki napunite sirom, tako što ćete gornji deo testa da stavite preko sira i umotate u kroasan. Na isti način iskoristite i drugu polovinu testa koju ste ostavili u vangli.
Zagrejte rernu
Kroasane poređajte na pleh za pečenje preko koga ste stvili papir za pečenje, i ostavite ih da narastu, nekih 50 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kroasane premažite mešavinom žumanceta i mleka i stavite u rernu da se peku 25 minuta. Nakon toga ih izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade. Uživajte u domaćim kroasanima sa sirom.
Pročitajte kako da napravite DOMAĆE KROASANE SA ŠUNKOM I SIROM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus