Sastojci:

  • 200 ml mlakog mleka
  • 200 ml mlake vode
  • 200 g svežeg spanaća
  • 50 g svežeg kvasca ili 16 g instant suvog kvasca
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 700 g brašna
  • 1 kašika lanenog semena (po želji)
  • 1 kašika susamovog semena (po želji)
Zašto je korisno da jedete spanać?

Spanać je izuzetno hranljiva namirnica, bogata vitaminima i mineralima, a sa malo kalorija. Sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B1, B2, B6, B9 - folna kiselina) i minerale poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma i mangana. Takođe je dobar izvor vlakana i sadrži omega-3 masne kiseline.

Recept za zemičke od spanaća:

Kako biste napravili ove zemičke, prvo u blenderu pomešajte mleko, vodu i spanać. Blendirajte dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte kvasac i dobro promešajte. Zatim dodajte jaje, promešajte, pa nakon toga ulje i opet promešajte.

U činiji pomešajte brašno i laneno seme. Zatim pomešajte sa smesom sa spanaćem i umutite kukom za testo. Testo prebacite na pobrašnjenu površinu. Uvaljajte u dugačak trupac pa nožem secite komade i uvaljajte ih rukama u loptu.

Poređajte sve lopte na pleh obložen papirom za pečenje pa premažite belancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok se ne dignu i ne porumene. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće zemičke.

Pročitajte kako se prave domaće posne zemičke od crvenog sočiva

BONUS VIDEO

00:59
Pecivo u obliku školjke sa tikvicama i sirom Izvor: instagram/cookistwow

StvarUkusa