Pite su se pravile još u antičkoj Grčkoj, a mogu da budu slane ili slatke. Sve zavisi kako vi više volite. Mi vam donosimo jedan od najboljih recepata za pitu sa povrćem koju možete da služite sa grčkim jogurtom. Ovako pripremljena pita će se dopasti svima, a super je i to što se koristi sezonsko povrće. Bundevu naravno možete da zamenite nečime po vašoj želji.
Sastojci:
- 320 g čeri paradajza
- 1 kašika sirćeta
- 4 čena belog luka
- maslinovo ulje
- 1 veliki praziluk
- 320 g mladog krompira
- 320 g tikve
- 320 g tikvica
- 700 g leblebija
- 1 limun
- 8 kora
- 1 kašika susama
Recept za pitu sa povrćem i leblebijama:
Isecite čeri paradajz na polovine, pa posolite i pobiberite, prelijte maslinovim uljem (2 kašike), kao i sirćetom. Zatom promešajte i ostavite da se marinira jer ćete tako pojačati ukus. U tiganj sipajte 2 kašike maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckan beli luk. Posle minuta dodajte sečen praziluk, seckani krompir, tikvice i bundevu. Promešajte i začinite po želji, pa poklopite i dinstajte nekih 15 minuta. Skinite poklopac, pa dodajte proceđenu leblebiju i promešajte. Sipajte malo soka od limuna i ostavite da se krčka još 15 minuta. Svaku koru premažite istopljenim puterom, pa zgužvajte. Poređajte 4 kore na dno tepsije, pa sipajte nadev. Preko dodajte i paradajz sa sve marinadom i onda preko poređajte preostale 4 zgužvane kore. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Pečena krompir pita sa slaninom, lukom i jajima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem