Sastojci:
- 1 glavica karfiola (podeljena na cvetove)
- 1 kašičica soli (za kuvanje karfiola)
- 3 jajeta
- So i biber po ukusu
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike grčkog jogurta (ili kisele pavlake)
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika seckane mirođije (ili po ukusu)
- 100 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist ili slično)
- Malo ulja za podmazivanje pleha (ili papir za pečenje)
Priprema:
Ako tražite lagan, a zasitan obrok koji ne uključuje testo, ova "pita bez kora" od karfiola je pravi pogodak. Sočna, mirisna i gotova za tren – odlična je kao večera, toplo predjelo, pa čak i kao prilog uz meso ili ribu. Uz malo truda i sastojke koje već imate u kući, dobićete jelo koje se topi u ustima i miriše na domaću kuhinju.
Karfiol podeliti na manje cvetove i kuvati 5 minuta u kipućoj vodi sa kašičicom soli. Procediti i ostaviti da se dobro ocedi.
Umutiti jaja, pa dodati so, biber, majonez, grčki jogurt i senf. Dobro sjediniti. U smesu umešati seckani peršun i mirođiju. Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje. Složiti oceđeni karfiol u pleh i ravnomerno preliti pripremljenom smesom. Odozgo narendati sir.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15–20 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.
Bonus video
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade