Sastojci:

  • 1 glavica karfiola (podeljena na cvetove)
  • 1 kašičica soli (za kuvanje karfiola)
  • 3 jajeta
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašike majoneza
  • 2 kašike grčkog jogurta (ili kisele pavlake)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna
  • 1 kašika seckane mirođije (ili po ukusu)
  • 100 g tvrdog sira (kačkavalj, trapist ili slično)
  • Malo ulja za podmazivanje pleha (ili papir za pečenje)

Priprema:

Ako tražite lagan, a zasitan obrok koji ne uključuje testo, ova "pita bez kora" od karfiola je pravi pogodak. Sočna, mirisna i gotova za tren – odlična je kao večera, toplo predjelo, pa čak i kao prilog uz meso ili ribu. Uz malo truda i sastojke koje već imate u kući, dobićete jelo koje se topi u ustima i miriše na domaću kuhinju.

Savet:

Pre pečenja, karfiol dobro ocedite i po mogućstvu malo prosušite kuhinjskim papirom – tako će pita biti čvršća i neće pustiti suvišnu vodu tokom pečenja.

Karfiol podeliti na manje cvetove i kuvati 5 minuta u kipućoj vodi sa kašičicom soli. Procediti i ostaviti da se dobro ocedi.

Umutiti jaja, pa dodati so, biber, majonez, grčki jogurt i senf. Dobro sjediniti. U smesu umešati seckani peršun i mirođiju. Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje. Složiti oceđeni karfiol u pleh i ravnomerno preliti pripremljenom smesom. Odozgo narendati sir.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15–20 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.

Bonus video

Pita sa sirom Izvor: Pita sa sirom