Sastojci:

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 150 g mleka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 50 g omekšalog putera ili margarina
  • 1 jaje
  • 1 ravna kašika šećera
  • 0,5 kašičice soli

Za fil:

  • 500 g mladog luka
  • 6 jaja
  • 50 g putera
  • 6 kašika prezli
  • so i biber, po ukusu
Zašto je korisno da jedete mladi luk?

Mladi luk ima malo kalorija, sadrži vlakna korisna za varenje, kao i vitamin C koji podiže imunitet. Ima antibiotska, antikancerogena i antiasmatična svojstva. Takođe sadrži vitamin K koji važan za kosti.

Recept za pitu sa mladim lukom i jajima:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo u toplo mleko ubacite dodajte suvi kvasac, pola kašičice šećera i 5-6 kašičica brašna. Mešajte dok testo ne postane glatko i bez grudvica i ostavite ga na toplom mestu 30-40. Za testo prosejte sve preostalo brašno. Dodajte so i šećer, pa promešajte. Umutite jaje u šolji, pa dodajte u smesu sa brašnom. Dodajte omekšali puter i sve utrljajte sa brašnom u mrvice. Sipajte u kašu od kvasca. Sve promešajte. Trebalo bi da dobijete prilično meko testo, ali ne bi trebalo da se širi ili razmazuje, već da dobro drži oblik.

Umešeno testo pokrijte i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim ga ponovo dobro umesite, dok ne postane glatko i ujednačeno, pokrijte i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči u zapremini. Dok testo narasta drugi put, pripremite fil od luka. Jaja tvrdo skuvajte, ohladite, a zatim sitno iseckajte. Mladi luk takođe sitno iseckajte. U tiganju istopite komad putera i propržite luk, 1 do 2 minuta. Skinite tiganj sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim dodajte iseckana jaja, so i biber, promešajte i fil je gotov. Da bi se fil zgusnuo, dovoljno je dodati 2 kašike prezli, a sve preko toga se dodaje isključivo radi ukusa.

Testo koje je naraslo podelite u odnosu 1:2. Svaku polovinu oblikujte u loptu. Pokrijte razvaljano testo folijom i ostavite ga da odstoji 5-7 minuta. Razvaljajte veći komad testa u krug koji odgovara veličini pleha. Namažite kalup puterom i pospite brašnom. Otresite višak brašna. Stavite razvaljani sloj testa na kalup i rasporedite ga tako da dno i zidovi kalupa budu potpuno prekriveni. Pokrijte folijom i ostavite da naraste 20-30 minuta.

Dodajte malo rendanih prezli ili skroba na dno. Raširite fil od luka. Preostali komad testa razvaljajte na veličinu pleha i stavite ga odozgo. Odsecite višak.Lagano premažite ivice testa umućenim jajetom i, preklopivši ih ka centru, dobro zatvorite. Napravite rupu u sredini da izlazi para. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni C, dok ne porumeni. Nakon pečenja, lagano sam namažite pitu puterom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i prolećnu pitu sa mladim kupusom.

Pročitajte kako se pravi pita od feta sira kakvu još niste probali

BONUS VIDEO

pita od krompira i tikvica  Izvor: pita od krompira i tikvica

StvarUkusa