Dinstana junetina sa kolutovima luka je jelo koje se priprema brzo i jednostavno i može da se servira sa prilogom od pirinča i povrća. Ukoliko volite junetinu možda ćete želeti da napravite i junetinu sa brokolijem. A evo i kako da napravite dinstanu junetinu sa kolutovima luka.
Sastojci:
- 680 g junetine
- 1 1/2 kašičica sode bikarbone
- Sok od 1 limuna
- 30 ml soja sosa
- 1/2 kašičice bibera
- 2 kašike ulja
- 220 g žutog luka, narezanog na kolutove
- 2 čena belog luka, mlevena
- 60 ml goveđeg bujona
- So, po ukusu
- 700 g pirinča na pari, za serviranje
Recept za dinstanu junetinu sa kolutovima luka
Pripremite govedinu
Ako vam je junetina deblja, narežite je po dužini na tanke filete. Koristeći čekić za meso, lupajte junetinu sa obe strane nekoliko sekundi da bude još tanja. Prebacite je u veliku posudu i pospite sodom bikarbonom. Utrljajte sodu bikarbonu na sve strane mesa. Pustite da odstoji 15 minuta. Isperite sodu bikarbonu sa junetine i odložite je u posudu za mešanje. Dodajte sok od limuna, soja sos i biber. Dobro sve promešajte. Marinirajte junetinu 30 minuta.
Pržite luk u tiganju
Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte ulje. Kada je ulje dovoljno zagrejano, dodajte narezani luk u tiganj. Kuvajte luk dok ne postane providan, 2 do 3 minuta - dovoljno da kriške oslobode svoju slatkoću, ali i dalje zadrže malo hrskavosti. Koristeći šupljikavu kašiku, izvadite većinu dinstanog luka i ostavite sa strane za ukrašavanje kasnije. Ostavite oko 1/4 luka u tiganju da se dinsta sa junetinom.
Dinstajte junetinu
U istom tiganju koristeći isto ulje na srednjoj vatri, dodajte beli luk i dinstajte 1 minut. Sklonite junetinu iz marinade, ali u činiji ostavite tečnost. Dodajte komade junetine u tiganj. Dinstajte meso, dok ne bude gotova, oko 10 minuta. Prelijte je marinadom. Dodajte goveđi bujon. Nastavite da dinstate dok tečnost ne proključa. Servirajte uz pirinač kuvan na pari i kolutove luka. Uživajte u dinstanoj junetini sa kolutovima luka.
Pročitajte kako da napravite juneći ribić u krem sosu od belog luka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način