Posna paradajz pasta pravi se uz dodatak sirovih indijskih oraha, koji daju masnoću jelu. Umesto sušenog paradajza možete da ubacite i sveži. Ukoliko volite posnu paradajz pastu, možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa pečurkama. Evo kako da napravite posnu paradajz pastu.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 90 g sirovog indijskog oraha
- 2,5 kašike soli
- 450 g paste
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašičice mlevene crvene paprike
- 1 mali žuti luk, iseckan
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 6 kašika paradajz pirea
- 30 g sušenog paradajza, sitno iseckanog
- 30 g listova svežeg bosiljka, sitno iseckanog
Recept za posnu paradajz pastu
Natopite indijske orahe
Za posnu paradajz pastu u malom loncu na jakoj vatri zagrejte 120 ml vode dok ne proključa. Uklonite sa vatre i dodajte indijske orahe. Pokrijte i ostavite da se natapaju 1 sat. Ocedite natopljene indijske oraščiće, bacite tečnost za i dobro ih isperite. Prebacite u blender i dodajte 1/2 šolje vode i 1/8 kašičice soli. Blendirajte dok smesa ne postane glatka, a zatim prebacite u malu posudu.
Skuvajte testeninu
Prokuvajte vodu i umešajte 2 kašike soli. Dodajte pastu i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne bude potpuno al dente. Ocedite testeninu i sačuvajte malo tečnosti od kuvanja.
Izdinstajte luk
U međuvremenu, u velikom tiganju pomešajte 1 kašiku ulja, mlevenu crvenu papriku, so i preostale indijske orahe. Pržite na laganoj vatri, često mešajući, dok ne zamiriše, 4 do 5 minuta. Prebacite u malu posudu. Obrišite tiganj i u njemu zagrejte preostale 2 kašike ulja. Dodajte luk, beli luk i 1/2 kašičice soli i dinstajte, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, 5 do 7 minuta. Dodajte paradajz pastu, sušeni paradajz i preostalu crvenu papriku i dinstajte, neprestano mešajući, 3 do 4 minuta.
Pomešajte krem od indijskih oraha sa pastom
Pomešajte deo krema od indijskih oraha i rezervisanu tečnost od kuvanja testenine dok se sve ne sjedini, a zatim kuvajte na srednje jakoj vatri. Dodajte testeninu i kuvajte, neprestano mešajući, 2 do 3 minuta. Podelite testeninu u činije. Servirajte sa bosiljkom. Uživajte u posnoj paradajz pasti.
Pročitajte kako se pravi posna pasta sa patlidžanom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem