Posna paradajz pasta pravi se uz dodatak sirovih indijskih oraha, koji daju masnoću jelu. Umesto sušenog paradajza možete da ubacite i sveži. Ukoliko volite posnu paradajz pastu, možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa pečurkama. Evo kako da napravite posnu paradajz pastu.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 90 g sirovog indijskog oraha
  • 2,5 kašike soli
  • 450 g paste
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 mali žuti luk, iseckan
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 6 kašika paradajz pirea
  • 30 g sušenog paradajza, sitno iseckanog
  • 30 g listova svežeg bosiljka, sitno iseckanog

Recept za posnu paradajz pastu

15:45
Korak 1

Natopite indijske orahe

Za posnu paradajz pastu u malom loncu na jakoj vatri zagrejte 120 ml vode dok ne proključa. Uklonite sa vatre i dodajte indijske orahe. Pokrijte i ostavite da se natapaju 1 sat. Ocedite natopljene indijske oraščiće, bacite tečnost za i dobro ih isperite. Prebacite u blender i dodajte 1/2 šolje vode i 1/8 kašičice soli. Blendirajte dok smesa ne postane glatka, a zatim prebacite u malu posudu.

15:52
Korak 2

Skuvajte testeninu

Prokuvajte vodu i umešajte 2 kašike soli. Dodajte pastu i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne bude potpuno al dente. Ocedite testeninu i sačuvajte malo tečnosti od kuvanja.

15:53
Korak 3

Izdinstajte luk

U međuvremenu, u velikom tiganju pomešajte 1 kašiku ulja, mlevenu crvenu papriku, so i preostale indijske orahe. Pržite na laganoj vatri, često mešajući, dok ne zamiriše, 4 do 5 minuta. Prebacite u malu posudu. Obrišite tiganj i u njemu zagrejte preostale 2 kašike ulja. Dodajte luk, beli luk i 1/2 kašičice soli i dinstajte, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, 5 do 7 minuta. Dodajte paradajz pastu, sušeni paradajz i preostalu crvenu papriku i dinstajte, neprestano mešajući, 3 do 4 minuta.

15:53
Korak 4

Pomešajte krem od indijskih oraha sa pastom

Pomešajte deo krema od indijskih oraha i rezervisanu tečnost od kuvanja testenine dok se sve ne sjedini, a zatim kuvajte na srednje jakoj vatri. Dodajte testeninu i kuvajte, neprestano mešajući, 2 do 3 minuta. Podelite testeninu u činije. Servirajte sa bosiljkom. Uživajte u posnoj paradajz pasti.

Pročitajte kako se pravi posna pasta sa patlidžanom

BONUS VIDEO

Pikantna pasta sa piletinom :intstagram/meg.ofitness

StvarUkusa/L.S.