Zimu ne možemo da zamislimo bez dve salate, a to su ruska i mimoza. Nezaobilazne su na prazničnoj trpezi, ali takođe služe se i na slavama, jer pored fantastičnog ukusa, lepo izgledaju, pa svaku svečanu trpezu čine izuzetnom. Mimoza ne zahteva neko preterano kulinarsko umeće, pa ćete je napraviti očas posla. Ali, kada su napolju visoke temperature ljudi ne vole da stoje dugo pored šporeta. Zato isprobajte letnju mimozu, a umesto krompira koristite testeninu kojoj je potrebno 10 minuta da se skuva.  

Pročitajte i kao se pravi letnja ruska salata

Sastojci:

  • 400 g makarona 
  • 5 kiselih krastavčića
  • 200 g majoneza
  • 200 g šunke
  • 350 g pavlake
  • 5 kuvanih jaja
  • 200 g tvrdog sira

Priprema:

Makarone skuvajte, pa procedite. Jaja takođe skuvajte, a onda šunku, krastavce, jaja i tvrdi sir po izboru izrendajte. Ostavite 2 žumanca sa strane jer ćete njima ukrasiti salatu. Pavlaku i majonez sjedinite i počnite da ređate salatu. U vatrostalnu posudu sipajte makarone, pa sloj preliva od pavlake i majoneza. Zatim poređajte šunku, pa tanak sloj preliva. Jaja i kisele krastavce poređajte zajedno, pa opet tanak sloj preliva. Pospite tvrdim sirom i izmrvljenim žumancima. 

Izvor: Stvar ukusa