Čorbe i supe se uglavnom prave zimi, jer su odlične za imunitet i lepo nas zagreju kada je napolju hladno. Ipak, nijedan svečani ručak ne može da se zamisli bez ovog jela, a kako dolazi Uskrs naš predlog je da napravite belu čorbu. Za njenu pripremu možete da koristite bilo koje meso, ali najukusnija je sa telećim. Takođe, povrće možete po želji da dodajete, a ako smatrate da je ovo u receptu previše, slobodno izbacite nešto. Naučite kako se pravi najlepša bela čorba.
Sastojci:
- 600 g telećeg ili junećeg mesa
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 2 štapića celera
- 1 crni luk
- 2 krompira
- 1 šaka pirinča
- 2 šake graška
- 1 veza peršuna
- Za zapršku:
- 1 ravna kašičica brašna
- 1 čaša vode
- Još:
- 1 žumance
- 5 kašika pavlake za kuvanje
Recept za belu čorbu sa mesom i povrćem:
Pripremite meso
Isecite luk na pola, pa ispržite na plotni. Meso možete da kuvate u komadu, a možete i odmah da ga isečete. Stavite meso u šerpu, začinite po želji, pa prelijte vodom. Kad krene voda da ključa ubacite luk i kuvajte dok meso ne omekša.
Dodajte povrće
U šerpu dodajte očišćenu šargarepu, paškanat i celer, pa kuvajte još 15 minuta. I povrće treba da omekša. Procedite supu, pa u istu dodajte sitno seckan krompir, pirinač i kuvajte dok krompir ne omekša. Zatim dodajte grašak, seckanu šargarepu i celer, kao i meso. Paškanat bacite i kuvajte još 15 minuta.
Napravite zapršku
Pomešajte vodu i brašno tako da nema grudvica, pa sipajte u supu i dobro promešajte. Ostavite na šporetu još pet minuta, pa ga isključite. Kada se čorba prohladi dodajte umućeno žumance sa pavlakom i promešajte. Dekorišite seckanim peršunom.
Pročitajte i ovo: Čorba od fete i paradajza - najjednostavniji topli obrok
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus