Rižoto je italijansko jelo koje se lako i brzo pravi. U njega možete da dodajte sastojke po želji, a možda je najpoznatiji rizi bizi koji se pravi sa mladim graškom. Kako je sad sezona špargli donosimo vam odličan recept za rižoto sa ovim povrćem. Na pijaci možete da nađete vezu špargli za mnogo manje para nego prošle godine, a jako su zdrave i ukusne. Takođe, možete ih spremati na miliona načina, ali rižoto je jedan od najboljih recepata. 

Sastojci:

  • 320 g pirinča
  • 400 g špargle
  • 70 g parmezana
  • 50 g putera
  • 1 šalotka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šolja belog vina
  • 800 ml pilećeg bujona 

Recept za rižoto sa šparglama:

13:42
Korak 1

Pripremite špargle 

Isecite im tvrde krajave i vrhove. Vrhove odvojite sa strane, jer ćete njima ukrasiti rižoto, a krajeve bacite. Ostatak špargli sitno iseckajte. 

13:44
Korak 2

Pripremite pirinač 

U tiganj sipajte malo ulja i puter. Kada se puter istopi, dodajte sitno seckanu šalotku (vrsta crnog luka). Posle 2 minuta dodajte i mleveni beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte i pirinač i pržite par minuta dok ne postane staklast, pa sipajte belo vino. Kuvajte dok skoro sav alkohol ne ispari.  

13:44
Korak 3

Začinite pirinač 

Zatim u šerpu sipajte bujon, posolite i pobiberite, pa promešajte. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon. Bujon sipajte postepeno jer vam možda neće treba sve. Na pola kuvanja pirinča dodajte špargle, pa promešajte. Dva minuta pred kraj kuvanja dodajte parmezan i puter, pa promešajte. Poklopite i ostavite da se odmori 5 minuta. 

13:44
Korak 4

Ispržite špargle 

Vrhove špargli koje ste odvojili sa strane propržite na malo maslinovog ulja i začinite po želji. Poređajte preko rižota. 

Pročitajte i ovo: Rižoto sa piletinom i slaninom

BONUS VIDEO: 

Pirinač TikTok/chef_tristan_welch

(StvarUkusa/S.B.)