Rižoto je italijansko jelo koje se lako i brzo pravi. U njega možete da dodajte sastojke po želji, a možda je najpoznatiji rizi bizi koji se pravi sa mladim graškom. Kako je sad sezona špargli donosimo vam odličan recept za rižoto sa ovim povrćem. Na pijaci možete da nađete vezu špargli za mnogo manje para nego prošle godine, a jako su zdrave i ukusne. Takođe, možete ih spremati na miliona načina, ali rižoto je jedan od najboljih recepata.
Sastojci:
- 320 g pirinča
- 400 g špargle
- 70 g parmezana
- 50 g putera
- 1 šalotka
- 1 čen belog luka
- 1 šolja belog vina
- 800 ml pilećeg bujona
Recept za rižoto sa šparglama:
Pripremite špargle
Isecite im tvrde krajave i vrhove. Vrhove odvojite sa strane, jer ćete njima ukrasiti rižoto, a krajeve bacite. Ostatak špargli sitno iseckajte.
Pripremite pirinač
U tiganj sipajte malo ulja i puter. Kada se puter istopi, dodajte sitno seckanu šalotku (vrsta crnog luka). Posle 2 minuta dodajte i mleveni beli luk i pržite još minut. Zatim dodajte i pirinač i pržite par minuta dok ne postane staklast, pa sipajte belo vino. Kuvajte dok skoro sav alkohol ne ispari.
Začinite pirinač
Zatim u šerpu sipajte bujon, posolite i pobiberite, pa promešajte. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon. Bujon sipajte postepeno jer vam možda neće treba sve. Na pola kuvanja pirinča dodajte špargle, pa promešajte. Dva minuta pred kraj kuvanja dodajte parmezan i puter, pa promešajte. Poklopite i ostavite da se odmori 5 minuta.
Ispržite špargle
Vrhove špargli koje ste odvojili sa strane propržite na malo maslinovog ulja i začinite po želji. Poređajte preko rižota.
Pročitajte i ovo: Rižoto sa piletinom i slaninom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus