Krompir je povrće koje može da se priprema na milion načina, a svi ga najčešće jedu kao prilog. Možete da pravite pomfrit, kuvani, pire, ali ubedljivo je najukusniji pečeni krompir. Takođe, krompir možete da dodate u testo i tako napravite ukusna peciva. Ako i vi volite da ga jedete, onda vam predlažemo ovo jednostavno jelo za pečeni krompir sa bešamel sosom. 

Sastojci:

  • 8-9 krompira 
  • 1 glavica belog luka
  • 250 ml pavlake za kuvanje ili neutralne pavlake 
  • 60 ml mleka
  • 1 kašika neslanog putera
  • 1 kašičica majčine dušice 
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 40 g parmezana
  • 220 g tvrdog sira 
  • sveži vlašac



Recept za pečeni krompir sa bešamel sosom:

11:47
Korak 1

Ispecite beli luk 

Isecite vrh belog luka, pa stavite celu glavicu na aluminijumsku foliju. Malo naljite i posolite, umotajte u foliju. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta. Kada se luk malo prohladi izvadite ga i ispasirate da dobijete paštetu ili namaz. 

11:48
Korak 2

Pripremite jelo 

Krompir isecite na tanke kolutove. Možete da koristite rende ili ako imate ljuštilicu za krompir. Poređajte krompir uspravno u posudu koju ste premazali puterom. Celu posudu napunite krompirom. 

11:48
Korak 3

Napravite sos

U šerpi pomešajte neutralnu pavlaku, mleko, puter, pola količine rendanog parmezana, rendani tvrdi sir (100 g), muskatni oraščić, so, biber i majčinu dušicu. Kuvajte na nižoj temepraturi dok se sastojci ne sjedine, uz neprestano mešanje. Nemojte da dozvolite da sos proključa. Dodajte u sos namaz od belog luka, pa sve dobro promešajte. 

11:48
Korak 4

Pecite 

Sipajte sos preko krompira, pa pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju, pa pospite preostalim sirom i parmezanom i vratite u rernu na još pola sata. Pospite seckanim vlašcem. 

Pročitajte i ovo: Hrskavi pečeni krompir sa belim lukom

BONUS VIDEO: 

Instagram/dontgobaconmyheart_ Jelo od pire i pečenog krompira

(StvarUkusa/S.B.)