Krompir je povrće koje može da se priprema na milion načina, a svi ga najčešće jedu kao prilog. Možete da pravite pomfrit, kuvani, pire, ali ubedljivo je najukusniji pečeni krompir. Takođe, krompir možete da dodate u testo i tako napravite ukusna peciva. Ako i vi volite da ga jedete, onda vam predlažemo ovo jednostavno jelo za pečeni krompir sa bešamel sosom.
Sastojci:
- 8-9 krompira
- 1 glavica belog luka
- 250 ml pavlake za kuvanje ili neutralne pavlake
- 60 ml mleka
- 1 kašika neslanog putera
- 1 kašičica majčine dušice
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 40 g parmezana
- 220 g tvrdog sira
- sveži vlašac
Recept za pečeni krompir sa bešamel sosom:
Ispecite beli luk
Isecite vrh belog luka, pa stavite celu glavicu na aluminijumsku foliju. Malo naljite i posolite, umotajte u foliju. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta. Kada se luk malo prohladi izvadite ga i ispasirate da dobijete paštetu ili namaz.
Pripremite jelo
Krompir isecite na tanke kolutove. Možete da koristite rende ili ako imate ljuštilicu za krompir. Poređajte krompir uspravno u posudu koju ste premazali puterom. Celu posudu napunite krompirom.
Napravite sos
U šerpi pomešajte neutralnu pavlaku, mleko, puter, pola količine rendanog parmezana, rendani tvrdi sir (100 g), muskatni oraščić, so, biber i majčinu dušicu. Kuvajte na nižoj temepraturi dok se sastojci ne sjedine, uz neprestano mešanje. Nemojte da dozvolite da sos proključa. Dodajte u sos namaz od belog luka, pa sve dobro promešajte.
Pecite
Sipajte sos preko krompira, pa pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Zatim skinite foliju, pa pospite preostalim sirom i parmezanom i vratite u rernu na još pola sata. Pospite seckanim vlašcem.
Pročitajte i ovo: Hrskavi pečeni krompir sa belim lukom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem