Sastojci:
- 1400 g patlidžana
- 6 velikih crvenih paprika
- So, po ukusu
- biber, po ukusu
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- sok od 1 limuna
- 120 ml maslinovog ulja
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
Recept za domaći srpski ajvar sa patlidžanom:
Kako biste napravili ajvar sa patlidžanom zagrejte rernu na 246 C. Izbušite patlidžane viljuškom. Oprane patlidžane i paprike stavite na lim za pečenje i pecite dok im ljuska ne nabubri i ne pocrne, oko 30 minuta.
Stavite pečeno povrće u posudu otpornu na toplotu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se pare 10 minuta. Oljuštite i bacite pocrnele kore, stabljike i semenke.
U velikoj činiji izgnječite ili iseckajte povrće, u zavisnosti od toga koliko volite da ajvar bude gladak. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte beli luk i limunov sok i sipajte ulje uz stalno mešanje. Za serviranje prebacite u staklenu posudu i po želji pospite seckanim peršunom za ukras. Možda ćete želeti da napravite i ajvar od tikvica.
Pročitajte i recept za brzi i laki ajvar
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun