Sastojci:

  • 1400 g patlidžana
  • 6 velikih crvenih paprika
  • So, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • sok od 1 limuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna

Recept za domaći srpski ajvar sa patlidžanom:

Kako biste napravili ajvar sa patlidžanom zagrejte rernu na 246 C. Izbušite patlidžane viljuškom. Oprane patlidžane i paprike stavite na lim za pečenje i pecite dok im ljuska ne nabubri i ne pocrne, oko 30 minuta.

Stavite pečeno povrće u posudu otpornu na toplotu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se pare 10 minuta. Oljuštite i bacite pocrnele kore, stabljike i semenke.

U velikoj činiji izgnječite ili iseckajte povrće, u zavisnosti od toga koliko volite da ajvar bude gladak. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte beli luk i limunov sok i sipajte ulje uz stalno mešanje. Za serviranje prebacite u staklenu posudu i po želji pospite seckanim peršunom za ukras. Možda ćete želeti da napravite i ajvar od tikvica.

Pročitajte i recept za brzi i laki ajvar

BONUS VIDEO

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA Kurir teleivizija

 StvarUkusa