Sastojci:
- 3 kg šipka
- 6 kg šećera
- vode, po potrebi
Recept za džem od šipka:
Kako biste napravili džem, nekoliko dana pre nego što rešite da ga pravite naberite šipak. Isperite ga u nekoliko voda, a zatim ostavite da se prosuši i omekša nekoliko dana pre pripreme.
Kada dođe vreme da pripremate džem, šipak ubacite u lonac i prelijte vodom, a zatim počnite da kuvate dok ne omekša. Nakon toga ga procedite kroz gušće sito i ostavite da se ohladi. Uzimajte malo po malo smese šipka i ubacite opet u sito dolivajući vodu i ispirajte smesu iznad lonca. Kada završite, isperite sito od dlačica i to radite nakon svakog pasiranja. Proceduru ponovite nekoliko puta.
Nakon toga, smesu procedite kroz gazu. Dobijenu semsu izlijte u šerpu i kuvajte 1 sat mešajući, kako bi ispario višak vode. Sipajte šećer i nastavite da kuvate, mešajući da ne zagori. Kuvajte još oko sat vremena. Ukoliko nakon sat vremena kuvanja ostaje putanja kada provučete kašiku kroz džem, znači da je gotov.
Dok je džem još vruć sipajte ga u vruće tegle i stavite toplu rernu, da se na džemu uhvati korica. Sutradan poklopite i čuvajte u ostavi. Možda ćete želeti da isprobate i najjednostavniji recept za domaći džem od smokava.
Pročitajte i kako da napravite džem od šljiva, kombinacija sa čokoladom će vas raspametiti
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus