Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 4 kašike šećera
  • voda
Zašto je korisno da jedete jagode?

Jagode su prava riznica vitamina C, a sadrže i mangan, kalijum, folate i druge minerale i vitamine. Antocijan koji im daje boju je blagotvoran za srce. Imaju antioksidativna i antibaktrerijska svojstva.

Recept za konzerviranje jagoda:

Kako biste napravili zimnicu od jagoda, jagode preručite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite ih tako potopljene 20 minuta operite ih pod mlazom čiste vode. Zatim ih očistite i sačuvajte listove od jagoda, a jagode ubacite u šerpu. Očišćene jagode ređajte u dve čiste, sterile tegle. U svaku teglu ubacite 2 kašike šećera. Preko toga u svaku teglu sipajte ključalu vodu.

Tegle zatvorite čistim poklopcima. Zatim pripremite veliku duboku šerpu za pasterizaciju. Stavite kuhinjsku krpu na dno šerpe. Zatim ubacite obe tegle i sipajte toplu vodu u šerpu. Vodu sipajte do visine poklopca na tegli.

Prebacite zatim šerpu na šporet i od momenta kada voda proključa smanjite temperaturu i kuvajte 15. Nakon 15 minuta ostavite tegle da se hlade u toj vodi, a onda ih prebacite na tamno i hladno mesto do upotrebe. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i ukiseljene rotkivce za letnju sezonu.

Pročitajte kako Bugari kisele krastavčiće?

BONUS VIDEO

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

StvarUkusa