Prhki domaći keksići za čiju izradu vam je potrebna mašina za mlevenje mesa sa nastavkom za keks. Prave se sa mašću tako da podsećaju na one starinske bakine keksiće koje je ona čuvala u metalnoj kutiji. Mogu da stoje i više dana, čak su i mekši što duže stoje. Evo kako da ih napravite.
Sastojci:
- 250 g masti
- 2 jaja
- 150 g šećera
- oko 800 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika jogurta
Priprema:
Dobro umutiti kašikom mast i šećer, da se dobije penasta smesa. Dodati jaja, brašno i prašak za pecivo, pa zamesiti lepo, glatko testo (neka bude čvršće da bi ostale šare). Za pravljenje ovog keksa, biće potrebna modla, koja se stavlja na vodenicu za meso.
Vodenicu pričvrstiti za sto, a na modli odabrati oblik po želji. Stavljati testo u mašinu, okretati ručku i kekse, koji izlaze iz modle, seći na željenu dužinu i ređati u pleh obložen pek papirom i staviti u rernu da se peče na 200 stepeni oko 15-20 minuta.
Pečeni keks, možete uvaljati u prah šećer, možete u čokoladnu glazuru.....Prijatno!!!
Recept poslala Tanja Đorđević
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem