Iskoristite sezonu šljiva i napravite odličnu pitu od gotovih kora. Poređajte kore, između stavite fil i šljive, pa prelijte sočnim sirupom. Ukus ove pite nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a može da se poredi i sa baklavama koliko je dobra. Ako niste znali, šljive ne samo da ulepšavaju ukus svakog deserta, nego i povoljno utiču na vaše zdravlje

Takođe, najbolji kompot možete da napravite do šljiva, ali i čuvene gomboce ili kako ih mi zovemo, knedle sa šljivama

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora
  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 200 ml jogurta
  • 100 g griza
  • 100 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo 
  • 800 g šljiva

Za preliv:

  • 200-300 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 150 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte jogurt, griz, ulje i prašak za pecivo. Promešajte. Nauljite tepsiju, pa stavite 4 kore i svaku premažite sa malo fila. Stavite šljive, pa opet kore koje ste premazali i tako dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da budu kore. Isecite i preko poslednje sipajte preostali fil. Pecite u rerni na 180°C nekih 30 minuta. 

Sve sastojke za sirup skuvajte. Vruću pitu prelijte vrućim sirupom. 

Izvor: brzireceptiisaveti