Sastojci:

Za testo

  • 300 ml maslinovog ulja
  • 80 g šećera
  • rendana kora od tri pomorandže
  • 700 g brašna
  • 2,5 kašičice praška za pecivo
  • 340 g griza
  • 120 ml rakije
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 240 ml svežeg soka od pomorandže

Za sirup:

  • 470 g meda
  • 240 ml vode
  • 1 kašika kore od pomorandže

Za fil:

  • 470 g oraha
  • 1 kašika mlevenog cimeta
Zašto je korisno da jedete pomorandže?

Pomorandže su bogate vitaminom C, vitaminom B1 i B9 odnosno folatima. Karotenoidi i fenoli u pomorandžama pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Sadrže gvožđe i pogodne su za osobe sa anemijom, a limunska kiselina koju sadrže sprečava formiranje kamena u bubrezima.

Recept za posne kolače sa narandžom i orasima prelivene medom:

Za kolačeu većoj činiji pomešati brašno, griz, cimet, karanfilić, prašak za pecivo i koricu pomorandže. U posebnoj posudi umutite sok od pomorandže, maslinovo ulje i rakiju. Dodajte suvim sastojcima i oblikujte testo. Prebacite na pobrašnjenu površinu i lagano umesite. Vratite u posudu da se odmore. Pustite da odstoji 20 minuta. Stavite smesu za fil od oraha i cimeta u blender i pulsirajte dok se ne samelje.

Kada budete spremni da napravite kolačiće, obložite pleh za kolače papirom za pečenje i uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. Odvajajte komad po komad testa i stavljajte ih na pleh za kolače. Uzmite lopticu testa i poravnajte je u ruci.

Stavite malu mericu mešavine zdrobljenih oraha i cimeta u sredinu i zatvorite je. Stisnite i stavite na pleh obložen papirom. Kada ste formirali i popunili sve kolačiće, stavite ostatke mešavine oraha i cimeta sa strane. Ovo ćete koristiti za posipanje kolačića nakon što su pečeni i natopljeni sirupom. Pecite u rerni oko 30 minuta.

Dok se peku, stavite med, vodu i 1 kašiku korice pomorandže u veliki lonac na srednjoj vatri. Stalno mešajte dok se ne zagreje. Skinite sa vatre i sipajte u pleh. Kada su kolačići gotovi, izvadite ih i stavite u pleh za pečenje sa mednim sirupom. Neka stoje preko noći. Možete ih okrenuti jednom. Kada su gotovi kašikom rasporedite preostalu mešavinu oraha i cimeta na svaki kolačić. Ubacite svaki kolač u papirnu korpicu. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa kafom po italijanskom receptu.

Pročitajte kako se prave kuglice od bele čokolade i malina

BONUS VIDEO

Tiramisu kuglice  Izvor: Tiramisu kuglice

StvarUkusa