Sastojci:
Za testo
- 300 ml maslinovog ulja
- 80 g šećera
- rendana kora od tri pomorandže
- 700 g brašna
- 2,5 kašičice praška za pecivo
- 340 g griza
- 120 ml rakije
- 1 kašičica mlevenog karanfilića
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 240 ml svežeg soka od pomorandže
Za sirup:
- 470 g meda
- 240 ml vode
- 1 kašika kore od pomorandže
Za fil:
- 470 g oraha
- 1 kašika mlevenog cimeta
Recept za posne kolače sa narandžom i orasima prelivene medom:
Za kolačeu većoj činiji pomešati brašno, griz, cimet, karanfilić, prašak za pecivo i koricu pomorandže. U posebnoj posudi umutite sok od pomorandže, maslinovo ulje i rakiju. Dodajte suvim sastojcima i oblikujte testo. Prebacite na pobrašnjenu površinu i lagano umesite. Vratite u posudu da se odmore. Pustite da odstoji 20 minuta. Stavite smesu za fil od oraha i cimeta u blender i pulsirajte dok se ne samelje.
Kada budete spremni da napravite kolačiće, obložite pleh za kolače papirom za pečenje i uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje. Odvajajte komad po komad testa i stavljajte ih na pleh za kolače. Uzmite lopticu testa i poravnajte je u ruci.
Stavite malu mericu mešavine zdrobljenih oraha i cimeta u sredinu i zatvorite je. Stisnite i stavite na pleh obložen papirom. Kada ste formirali i popunili sve kolačiće, stavite ostatke mešavine oraha i cimeta sa strane. Ovo ćete koristiti za posipanje kolačića nakon što su pečeni i natopljeni sirupom. Pecite u rerni oko 30 minuta.
Dok se peku, stavite med, vodu i 1 kašiku korice pomorandže u veliki lonac na srednjoj vatri. Stalno mešajte dok se ne zagreje. Skinite sa vatre i sipajte u pleh. Kada su kolačići gotovi, izvadite ih i stavite u pleh za pečenje sa mednim sirupom. Neka stoje preko noći. Možete ih okrenuti jednom. Kada su gotovi kašikom rasporedite preostalu mešavinu oraha i cimeta na svaki kolačić. Ubacite svaki kolač u papirnu korpicu. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladni kolač sa kafom po italijanskom receptu.
Pročitajte kako se prave kuglice od bele čokolade i malina
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Luksuzni francuski potaž od raznog povrća
Kako da napravite domaći čips od krompira
Slana torta sa krekerima, tunjevinom i sirom
Prolećna torta sa jagodama