Pite se brzo prave, a mogu da budu bilo kog ukusa, i slate i slane. Najpopularnije slane pite su krompiruša, burek, pita sa sirom... i one se uglavnom prave sa korama, domaćim ili kupovnim, ali isprobajte i domaću pitu bez kora koja se pravi sa omiljenim letnjim povrćem - tikvicama. Napravićete je očas posla, a okupiće porodicu za stolom. 

Sastojci:

  • 1 ljubičasti luk
  • 2 čena belog luka 
  • 3 tikvice
  • malo svežeg peršuna
  • 3 jajeta
  • 150 ml jogurta
  • 20 ml ulja 
  • 150 ml vode 
  • 220 g brašna 
  • 10 g suvog kvasca 
  • tvrdi sir 

Priprema:

Iseckajte ljubičasti i beli luk, pa propržite, a zatim dodajte seckane tikvice. Posolite i pobiberite, a onda poklopite i kuvajte dok ne bude gotovo. Pred kraj dodajte i seckani peršun. Pomešajte jaja, jogurt, ulje, vodu, pa posolite i pobiberite. Dobro umutite, pa dodajte brašno i sjedinite. Na kraju dodajte i kvasac i dobro promešajte. Tepsiju obložite pek papirom i malo je nauljite. Sipajte polovinu dobijene smese i lepo je rasporedite, zatim poređajte povrće i preko isečen sir. Prelijte preostalom smesom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta. Vruću pitu premažite puterom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE