Posna pita sa medom i cimetom je jednostavna za pripremu, savršeno je hrskava i odlično je rešenje za desert tokom Uskršnjeg posta. Zanimljiva kombinacija meda, cimeta i osvežavajućeg limuna, ukusom donekle podseća na baklave, ali se daleko brže sprema. Uživajte u ovoj posnoj poslastici!
Sastojci
- 500 g gotovih tankih kora za pitu (posnih)
- 200-300 ml mešavine vode i ulja (oko 1:3)
- 150-200 g meda
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica rendane korice limuna (opciono)
- Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Recept za posnu pitu od meda i cimeta
Priprema fila i kora
U maloj šerpici zagrejte med da postane dovoljno tečan za mazanje. Dodajte cimet i rendanu koricu limuna u med i dobro promešajte. Uzimajte jednu koru i postavite je na radnu površinu. Ako su kore prevelike za pleh, možete ih preseći na pola. Četkom lagano namažite mešavinom vode i ulja preko cele površine kore.
Slaganje posne pite od meda
Nakon što ste namazali koru mešavinom ulja i vode, ravnomerno rasporedite tanak sloj pripremljenog meda sa cimetom. Ponovite postupak mazanja i filovanja medom za još nekoliko kora, stavljajući jednu preko druge. Obično se slaže 3 do 4 kore, zavisno od željene debljine pite. Nakon toga, pažljivo savijte napunjene kore na sličan način kao burek, praveći rolnu ili savijajući ih u obliku puža.
Pečenje
Premažite vrh posne pite od meda i cimeta ostatkom mešavine ulja i vode, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju. Po želji, gotovu pitu možete posuti šećerom u prahu. Servirajte toplu ili na sobnoj temperaturi.
StvarUkusa/M.G.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Grčka torta sa čokoladom i orasima
Čokoladni sufle kao iz najboljeg restorana
Beskvasni hleb od heljde