Pita gužvara sa leblebijama pravi se uz beli krompir i dosta luka, pa je pikantna. Ako volite pite možda ćete želeti da napravite i pitu sa piletinom i povrćem. Evo kako se pravi pita gužvara sa leblebijama.
Sastojci:
- 400 g lebelebija iz konzerve, ocediti i isprati
- 750 g belog krompira, oljuštenog i isečenog na kockice od 2 cm
- 50 g putera
- 1 luk, sitno isečen
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 1 kašičica sveže rendanog đumbira
- Šaka korijandera
- 2 kašike paradajz pirea
- 250 g lisnatog testa
- 1 kašičica susama
Recept za pitu gužvaru sa leblebijama
Prokuvajte krompir
Krompir isečen na kockice kuvajte u ključaloj slanoj vodi 3-4 minuta dok ne omekša, ali da zadrži oblik, a zatim ga ocedite.
Dinstajte povrće
Zagrejte komad putera u tiganju na laganoj vatri i pržite luk, beli luk i đumbir dok ne omekšaju. Umešajte paradajz pire i dinstajte 3 minuta. Dodajte oceđeni krompir, leblebije i malo vode i dinstajte 2-3 minuta ili dok povrće ne upije sos. Umešajte korijander.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200C. Ostatak putera otopite i duboku tepsiju premažite otopljenim puterom. Stavite 4-5 listova lisnatog testa i premažite svaki sa još putera i izgužvajte ih.
Napunite filom
Ubacite fil od leblebija i krompira i odozgo stavite 4-5 malo izmrvljenih listova lisnatog testa. Pospite susamom i pecite 25 minuta ili dok ne porumeni. Isecite i uživajte!
Pročitajte kako se pravi izlivena pita sa tikvicama i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs