Pita gužvara sa leblebijama pravi se uz beli krompir i dosta luka, pa je pikantna. Ako volite pite možda ćete želeti da napravite i pitu sa piletinom i povrćem. Evo kako se pravi pita gužvara sa leblebijama.

Sastojci:

  • 400 g lebelebija iz konzerve, ocediti i isprati
  • 750 g belog krompira, oljuštenog i isečenog na kockice od 2 cm
  • 50 g putera
  • 1 luk, sitno isečen
  • 1 čen belog luka, zgnječen
  • 1 kašičica sveže rendanog đumbira
  • Šaka korijandera
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 250 g lisnatog testa
  • 1 kašičica susama

Recept za pitu gužvaru sa leblebijama

Prokuvajte krompir

Krompir isečen na kockice kuvajte u ključaloj slanoj vodi 3-4 minuta dok ne omekša, ali da zadrži oblik, a zatim ga ocedite.

Dinstajte povrće

Zagrejte komad putera u tiganju na laganoj vatri i pržite luk, beli luk i đumbir dok ne omekšaju. Umešajte paradajz pire i dinstajte 3 minuta. Dodajte oceđeni krompir, leblebije i malo vode i dinstajte 2-3 minuta ili dok povrće ne upije sos. Umešajte korijander.

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 200C. Ostatak putera otopite i duboku tepsiju premažite otopljenim puterom. Stavite 4-5 listova lisnatog testa i premažite svaki sa još putera i izgužvajte ih.

Napunite filom

Ubacite fil od leblebija i krompira i odozgo stavite 4-5 malo izmrvljenih listova lisnatog testa. Pospite susamom i pecite 25 minuta ili dok ne porumeni. Isecite i uživajte!

Pročitajte kako se pravi izlivena pita sa tikvicama i sirom

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje TikTok/hungryhappens

StvarUkusa/L.S.