Pita gužvara sa leblebijama pravi se uz beli krompir i dosta luka, pa je pikantna. Ako volite pite možda ćete želeti da napravite i pitu sa piletinom i povrćem. Evo kako se pravi pita gužvara sa leblebijama.
Sastojci:
- 400 g lebelebija iz konzerve, ocediti i isprati
- 750 g belog krompira, oljuštenog i isečenog na kockice od 2 cm
- 50 g putera
- 1 luk, sitno isečen
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 1 kašičica sveže rendanog đumbira
- Šaka korijandera
- 2 kašike paradajz pirea
- 250 g lisnatog testa
- 1 kašičica susama
Recept za pitu gužvaru sa leblebijama
Prokuvajte krompir
Krompir isečen na kockice kuvajte u ključaloj slanoj vodi 3-4 minuta dok ne omekša, ali da zadrži oblik, a zatim ga ocedite.
Dinstajte povrće
Zagrejte komad putera u tiganju na laganoj vatri i pržite luk, beli luk i đumbir dok ne omekšaju. Umešajte paradajz pire i dinstajte 3 minuta. Dodajte oceđeni krompir, leblebije i malo vode i dinstajte 2-3 minuta ili dok povrće ne upije sos. Umešajte korijander.
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 200C. Ostatak putera otopite i duboku tepsiju premažite otopljenim puterom. Stavite 4-5 listova lisnatog testa i premažite svaki sa još putera i izgužvajte ih.
Napunite filom
Ubacite fil od leblebija i krompira i odozgo stavite 4-5 malo izmrvljenih listova lisnatog testa. Pospite susamom i pecite 25 minuta ili dok ne porumeni. Isecite i uživajte!
Pročitajte kako se pravi izlivena pita sa tikvicama i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira