Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
- 150 ml veoma tople vode
- 2 kašike biljnog ulja
Za nadev:
- 300 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili kombinacija)
- 1 veća glavica crnog luka (sitno seckanog)
- 80-100 ml vode (za sočnost)
- so i biber po ukusu
Za prženje:
- Biljno ulje – dovoljno za duboko prženje
Priprema:
Čebureki su jedan od omiljenih specijaliteta istočnoevropske i srednjoazijske kuhinje – tanko, hrskavo testo punjeno sočnim mesnim nadevom i prženo do savršenstva. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a uz nekoliko trikova dobićete savršeno vazdušasto testo i punjenje koje ostaje sočno i aromatično.
U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte veoma toplu vodu i biljno ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da odmara 30 minuta kako bi postalo elastično.
U činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani luk, vodu, so i biber. Mešajte dok ne dobijete sočnu, ujednačenu smesu.
Odmoreno testo podelite na jednake delove i razvucite tanke krugove. Na jednu polovinu svakog kruga stavite nadev, preklopite i čvrsto pritisnite ivice viljuškom ili prstima.
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte biljno ulje. Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi (oko 3-4 minuta po strani). Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite tople uz kiselo mleko, pavlaku ili omiljeni sos.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom