Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
- 150 ml veoma tople vode
- 2 kašike biljnog ulja
Za nadev:
- 300 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili kombinacija)
- 1 veća glavica crnog luka (sitno seckanog)
- 80-100 ml vode (za sočnost)
- so i biber po ukusu
Za prženje:
- Biljno ulje – dovoljno za duboko prženje
Priprema:
Čebureki su jedan od omiljenih specijaliteta istočnoevropske i srednjoazijske kuhinje – tanko, hrskavo testo punjeno sočnim mesnim nadevom i prženo do savršenstva. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a uz nekoliko trikova dobićete savršeno vazdušasto testo i punjenje koje ostaje sočno i aromatično.
U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte veoma toplu vodu i biljno ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da odmara 30 minuta kako bi postalo elastično.
U činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani luk, vodu, so i biber. Mešajte dok ne dobijete sočnu, ujednačenu smesu.
Odmoreno testo podelite na jednake delove i razvucite tanke krugove. Na jednu polovinu svakog kruga stavite nadev, preklopite i čvrsto pritisnite ivice viljuškom ili prstima.
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte biljno ulje. Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi (oko 3-4 minuta po strani). Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite tople uz kiselo mleko, pavlaku ili omiljeni sos.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.