Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 150 ml veoma tople vode
  • 2 kašike biljnog ulja

Za nadev:

  • 300 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili kombinacija)
  • 1 veća glavica crnog luka (sitno seckanog)
  • 80-100 ml vode (za sočnost)
  • so i biber po ukusu

Za prženje:

  • Biljno ulje – dovoljno za duboko prženje

Priprema:

Čebureki su jedan od omiljenih specijaliteta istočnoevropske i srednjoazijske kuhinje – tanko, hrskavo testo punjeno sočnim mesnim nadevom i prženo do savršenstva. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a uz nekoliko trikova dobićete savršeno vazdušasto testo i punjenje koje ostaje sočno i aromatično.

Saveti za savršene čebureke:

Testo neka odmori – nakon mešenja, ostavite testo da odmori najmanje 30 minuta kako bi bilo elastično i lakše se razvuklo.
Dodajte vodu u nadev – voda u mesnoj smesi doprinosi sočnosti i sprečava da punjenje bude suvo nakon prženja.
Ulje mora biti vruće kako bi čebureki brzo dobili hrskavu koricu bez upijanja previše ulja.
Ne pretrpavajte tiganj – pržite ih u manjim turama kako bi se ravnomerno pekli i zadržali hrskavost.

U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte veoma toplu vodu i biljno ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da odmara 30 minuta kako bi postalo elastično.

U činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani luk, vodu, so i biber. Mešajte dok ne dobijete sočnu, ujednačenu smesu.

Odmoreno testo podelite na jednake delove i razvucite tanke krugove. Na jednu polovinu svakog kruga stavite nadev, preklopite i čvrsto pritisnite ivice viljuškom ili prstima.

U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte biljno ulje. Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi (oko 3-4 minuta po strani). Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite tople uz kiselo mleko, pavlaku ili omiljeni sos. 

Bonus video

recept za čeburel Izvor: recept za čeburel