Špagete bolonjeze su čuveni italijasnki recept, po kojem su, osim po pici i lazanjama, oni baš prepoznatljivi. Rusi ih prave na drugačiji način, paradajz sos menjaju bešamelom. Isprobajte i vi novu verziju bolonjeze makarona, a u bešamel obavezno dodajte i sir. Jer će tekstura umaka biti bolja, jer se sir razvlači. Pa kada prelijte meso i makarone dobićete zanimljiv specijalitet. Možda Italijani neće biti oduševljeni idejom, ali vi probajte. 

Sastojci:

  • 300 g makarona 
  • 400 g mlevenog mesa 
  • 3 mlada luka 
  • 1 paradajz 

Za preliv:

  • 40 g putera 
  • 2 kašike brašna 
  • 600 ml mleka 
  • 150 g sira 
  • muskatni oraščić 

Priprema:

Skuvajte makarone. Na maslinovom ulju propržite seckani mladi luk i mleveno meso. Začinite po želji, pa dodajte rendani paradajz i promešajte. Makarone sipajte u vatrostalnu posudu, dodajte mleveno meso i lepo promešajte. Istopite puter, pa propržite brašno oko minuta. Dodajte so, biber i muskatni oraščić i lepo promešajte. Sipajte mleko i kuvajte oko 2 minuta. Na kraju dodajte sir, promešajte i sklonite sa vatre. Prelijte testeninu bešamelom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa