Štrudle su mnogima omiljeni slatkiš bilo da se radi o onima sa makom, orasima ili višnjama. Ovaj recept je za pravi delikates a reč je o slanoj štrudli sa čvarcima.

 Spremljena po ovom receptu, štrudla sa čvarcima, biće prava zvezda na vašoj trpezi.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • 250 g čvaraka
  • 2 kašike masti
  • susam za posipanje

Priprema:

U mlako mleko sipajte šećer i kvasac, pa sačekajte da se kvasac aktivira. Potom dodajte omekšali puter, so i brašno, pa umesite glatko testo. Ostavite ga pokriveno na toplom da nadođe. Čvarke i mast sameljite u pastu i posolite ako je potrebno. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela, premesite i razvijte u dve tanke kore. Svaku koru premažite polovinom paste od čvaraka i savijte u rolat. Rolate stavite u pleh obložen pek papirom, premažite ih razmućenim jajetom i pospite susamom. Pokrijte krpom i ostavite da narasta dok se rerna greje na 200 stepeni. Pecite štrudle oko 45 minuta ili dok ne porumene. Ukoliko počnu da tamne pre nego što su pečene, pokrijte ih folijom i nastavite sa pečenjem. Pečene slane štrudle izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se malo prohlade, pa secite na parčad željene veličine i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa