Većina domaćica će se složiti da su najbolje pite one od domaćih kora, međutim, ukoliko nemate previše vremena dobro dođu i one gotove. Ovaj recept za pitu sa blitvom, idelana za sve ljubitelje tradiciolanog doručka.

Ova ukusna pita pravi se vrlo jednostavno i ne zahteva puno truda.

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 4 jajeta
  • 4 veze blitve
  • 500 g sitnog sira
  • 100 g kajmaka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja

Priprema:

Blitvu blanširajte i sitno iseckajte. U dubljoj posudi, umutite jaja, dodajte sir, kajmak, prašak za pecivo, jogurt i sve dobro umutite, pa dodajte iseckanu blitvu. Pleh namažite uljem, spustite prvu koru, poprskajte je sa malo ulja, a onda preko stavite drugu. Na red dolazi fil. Drugu koru premažite filom, pa je prekrijte novom korom. Ređajte kore tako da svaku drugu premažete filom od sira i blitve dok ne potrošite sav materijal. Dve ili tri kore obavezno ostavite za prekrivanje pite. Kada završite postupak, isecite pitu oštrim nožem, pa po poslednjoj kori sipajte malo ulja i poprskajte je sa malo mlake vode. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa