Jednostavan kolač bez pečenja, od sastojaka koji svi vole. Brza i jednostavna pripema idealna je kada nemate previše vremena ili kada vas iznenade neočekivani gosti, a želite da ih poslužite nečim zaista ukusnim. Za sve ljubitelje čokolade i biskvita ovaj brzi kolač oduševića vas svojim kremastim i bogatim ukusom.
Sastojci:
Za koru:
- 8 biskvita
- 15 g kakao praha
- 250 ml mleka
- 50 g šećera
- 10 g putera
- 5 ml ekstrakta vanile
Za fil:
- 14 grama kukuruznog skroba
- 250 ml mleka
- 45 grama šećera
- 10 g putera
- 2,5 ml ekstrakta vanile
Za preliv:
- 125 ml pavlake za šlag
- 20 g šećera u prahu
- 2,5 ml ekstrakta vanile
Priprema:
U posudu dodajte kakao, mleko i šećer i sve dobro promešajte. Zagrevajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se kakao skroz ne rastopi, a kada provri u smesu dodajte puter i vanilu. Kuvajte dok se ne zgusne, otprilike nekih 8 do 10 minuta. Kada je dobilo želeju gustinu sklonite i pustite da se skroz ohladi uz povemeno mešanje. Ukoliko vam se prilikom hlađenja previše zgusne dodajte još malo mleka i sve dobro promešajte. Mani deo sirupa ostavite za kasniju upotrebu. U činiji izdrobite biskit ručno, a potom ga prelijte spremljenom smesom i sve dobro promešajte. Rasporedite na dno činije u kojoj ćete servirati kolač.
U drugu posudu dodajte kukuruzni skrob, mleko i šećer i sve promešajte. Zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada se blago zgusnulo dodajte puter i ekstrakt vanile. Kuvajte dok ne dobijete gustu smesu. Dok je još vruće prelijte preko biskvita. Ostavite da se ohladi, pa prebacite u frižider na nekih 15-20 minuta. Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u prahu i sve umutite. Nakon što je kolač bio u fružideru premažite šlag penu i ukrasite preostalim čokoladnim sirupom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem