Svečane pogače se pripremaju za slave i praznike i zahtevaju malo truda i vremena. Ali, domaća pogača je uvek bolje rešenje od kupovne, jer ne samo da je ukusnija, nego je i mekša i svežija. Mi vam donosimo sjajne recepte za uskršnje pogače koje ne zahtevaju posebne pekarske veštine, a koja će vam se sigurno dopasti. Izaberite neki od ovih 5 savršenih predloga i ulepšajte vašu svečanu trpezu domaćinskom pogačom. 

Svečana uskršnja pogača 

Uskršnja pogača
Printscreen/YT/Dobriana Dimova 

Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg brašna

Priprema: U posudi pomešajte izmrvljeni kvasac i 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte 2 cela jajeta i 2 belanceta, pa umutite i dodajte jogurt, a onda dobro promešajte. Sipajte ulje, so i preostalo mleko i opet promešajte. Dodajte aktivirani kvasac, kao i prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe. Podelite testo na 8 delova, od toga 7 neka imaju 280 g, a jedno neka bude teško 150 g. Uzmite lopticu od 280 g i razvucite u krug. Premažite istopljenim puterom pa isecite na trake. Trake poređajte jednu na drugu, pa dobijeno testo savijte u obliku slova S. Tako napravite i preostalo testo od 280 g. Stavite dobijeno testo u tepsiju obloženu pek papirom. I testo od 100 g pripremite na isti način kao i prethodna, samo njega stavite u sredinu. Svaki deo pogače koji ste napravili premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom. Prijatno!

Kraljevska pogača

Kraljevska pogača koja se lako pravi
Printscreen/YT/Dobriana Dimova 

Sastojci: 42 g svežeg kvasca, 500 ml mleka, 2-3 kašike jogurta, 4 jajeta, 1 kašika soli, 1 kašika šećera, 5 kašika ulja, 1 kašika sirćeta, 100 g putera, oko 1,2 kg običnog brašna

Priprema: Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.

Venac pogača

Venac pogača
Shutterstock 

Sastojci: 500 g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 70 g putera, 300 ml mleka Za premazivanje: 1 jaje,
susam

Priprema: U dubljoj posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. U šerpici na umerenoj temperaturi otopite puter, zatim dodajte mleko i promešajte. Ovu smesu dodajte u brašno i zamesite ručno ili ako vam je lakše uz pomoć miksera. Kada dobijete glatko testo pokrijte i ostavite na toplom da se udvostuči, otprilike oko sat vremena. Testo iseci na 8 jednakih delova, rukama formirajte štapiće, napravite pletenicu, pa zatim pletenicu spojite u krug i napravite venac. Pogaču prebacite u kalup obložen pek papirom i ostavite da odmori još 15 minuta. U venac ustisnite jedno sveže jaje kako se ne bi spojilo prilikom pečenja. Pre pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta. Nakon pečenja kada se pogača prohladi u sredinu stavite obojeno jaje i iznesite na sto.

Puter pogača 

Puter pogača za slavu
StvarUkusa 

Sastojci: 250 ml mleka, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 3 jajeta, 4 kašike ulja, 3 kasike grčkog jogurta, 1 kašika sirćeta, 700 g brašna, 1 kašičica soli, 150 g putera, susam

Priprema: U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Svečana pogača u obliku ruže 

Pogača u obliku ruže
Shutterstock 

Sastojci: 500 ml mleka, 200 ml ulja, 2 jajeta, 1 žumance, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kg brašna, 250 g margarina Za premazivanje: 1 belance, susam

Priprema: Kvasac izdrobite i pomešajte sa toplim mlekom i šećerom. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte jaja i žumance, pa sipajte ulje i aktivirani kvasac. Promešajte dobro, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. Razvucite testo i premažite puterom sobne temperature. Urolajte, pa isecite kolutove. Poređajte usparavno u tepsiju koju ste premazali puterom. Treba da napunite celu tepsiju, pa je bolje da izaberete neku manju. Pokrijte i ostavite da naraste, pa premažite umućenim belancetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. 

Pročitajte i ovo: Kraljevska pogača na 4 sprata

BONUS VIDEO: 

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Instagram/linda__atkinson

(StvarUkusa/S.B.)