Posna čorba od crvenog sočiva i leblebija je lepo začinjena i obiluje različitim povrćem. Ukoliko volite crveno sočivo možda ćete želeti da napravite i posni potaž od brokolija i crvenog sočiva. Evo i kako se pravi čorba od crvenog sočiva i leblebija.

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 1 kašičica soli
  • ¼ praziluka, sitno isečenog na kockice
  • 1 šargarepa, oljuštena i sitno iseckana
  • ½ crvene paprike, sitno naseckane na kockice
  • ½ zelene paprike, sitno naseckane na kockice
  • 4 čena belog luka, zgnječena
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 1 kašičica ljute paprike
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 4 kašičice harisa paste (ili po ukusu)
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašičica limunove kore
  • 200 g seckanog paradajza
  • 120 g crvenog sočiva, ispranog
  • 120 g lebelbija, oceđenih
  • 350 ml povrtnog bujona
  • 1 kašika seckanog korijandera
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika limunovog soka

Recept za čorbu od srvenog sočiva i leblebija

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i dodajte luk. Začinite sa 1 kašičicom soli i pržite 5 minuta. Dodajte praziluk, šargarepu, zelenu i crvenu papriku i pržite još 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite 1 minut.

Umešajte mleveni kim, ljutu papriku, slatku papriku, so i biber, dobro promešajte i pržite još 1 minut. Dodajte harisa pastu i paradajz pire, mešajte 1 minut, a zatim umešajte limunovu koricu.

Dodajte paradajz, crveno sočivo, oceđene leblebije i povrtni bujon u šerpu. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte 20 minuta. Skinite poklopac i skinite posudu sa vatre. Dodajte seckani peršun, seckani korijander i limunov sok i dobro promešajte.

Pročitajte kako se pravi pirinač sa paškanatom, šargarepom i crvenim sočivom

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.