Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 blagodeti kurkume

Ovaj egzotični začin daje jelima posebnu aromu, ali je i izuzetno zdrav.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kurkuma se u narodnoj medicini koristila u lečenju brojnih problema - od depresije do problema s jetrom.

Jelima će dati posebnu boju, boju i obogatiti ih egzotičnim notama, a prijaće i vašem organizmu.

Kurkuma može da umanji gorušicu i ublaži stomačne probleme

Mala studija iz 1989. godine je pokazala da je kurkuma efikasnija u ublažavanju stomačnih problema u poređenju s placebom. To je zbog toga što sastojci kurkume mogu ublažiti upale.

Sastojci kurkume mogu sprečiti srčana oboljenja

Kurkumin, materija koja kurkumi daje prepoznatljivu boju, ima višestruko pozitivan uticaj na naše zdravlje. Studija koja je sprovedena 2012. godine ispitivala je uticaj kurkumina na prevenciju srčanih udara kod osoba koje imaju bajpas. Iako ne može da posluži kao zamena za tradicionalne lekove, antioksidanti u kurkuminu, kao i njegova antiupalna svojstva, zaista mogu da deluju preventivno i za 65 posto smanje rizik od srčanog udara kod pacijenata sa bajpasom.

Pogledajte i 7 najboljih namirnica za zdravlje srca

Kurkuma odlaže dijabetes

Studija iz 2012. godine je pokazala da kurkumin može odložiti pojavu dijabetesa tipa 2 kod osoba koje su u stanju predijabetesa.

Deluje preventivno na pojavu kancera

Dok su istraživanja na ljudima još u početnoj fazi, studije sprovedene nad životinjama su dale obećavajuće rezultate kada je u pitanju uticaj kurkume na prevenciju raka. Kurkumin deluje na nekoliko važnih molekularnih puteva koji se tiču razvoja, rasta i širenja kancera. Takođe, naučnici su došli do rezultata koji pokazuju da kurkujma može u nekim situacijama da uništi ćelije raka, smanji tumore i poveća efekte hemioterapije kod životinja.

Pogledajte i Hrana koja preventivno deluje na pojavu raka

Kurkuma štiti mozak

Aromatični turmeron, sastojak kurkume, možda nije toliko istražen kao kurkumin, ali takođe ima značajnu ulogu u lekovitosti kurkume. U nedavno sprovedenoj studiji, naučnici su došli do otkrića da turmeron podstiče oporavljanje stem ćelija u mozgu.

Kurkuma ublažava bolove u zglobovima

Kurkuma ima jako antiupalno dejstvo, ali njegovi lekoviti efekti nisu u potpunosti ispitani. Neka istraživanja su pokazala da kurkuma kod osoba koje pate od osteoartritisa u kolenima može ublažiti bolove kao ibuprofen.

Nekoliko reči o merama opreza

Nisu svi suplementi kurkume isti, Takođe, neki suplementi mogu da imaju neželjena dejstva ako se piju u kombinaciji s nekim lekovima. Kurkuma može da uspori zgrušavaje krvi, ali bi osobe koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi trebalo da vode računa ukoliko uzimaju suplemente kurkume. U svakom slučaju, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ukoliko uzimate suplemente ili prirodne lekove.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: huffingtonpost.com

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti